Att läsa inför århundradets viktigaste politiska möte

5 april, 2017

Den 6-7 april äger århundradets viktigaste politiska möte rum, nämligen det mellan Xi Jinping och Donald Trump. Det är Trump som tar emot Xi vid Mar-a-Lago, en resort i Florida dit Trump tidigare i år även bjöd in Japans premiärminister Shinzo Abe.

De båda presidenterna har knappast någon brist på ämnen att samtala om under denna drygt dygnslånga sammankomst. Bland annat ekonomi, handel, mänskliga rättigheter, Nordkorea, Taiwan och Sydkinesiska havet står på agendan.

Det råder heller ingen brist på analyser och artiklar att läsa inför mötet. Här nedan delar jag med mig av en dryg handfull som erbjuder intressanta vinklar och viktiga poänger utöver de mest självklara föremålen för diskussion:

Can Trump Match Xi Jinping’s Game? – The New Yorkers tidigare Kinakorrespondent Evan Osnos skriver fokuserar inför mötet på det underläge som råder inför mötet från USA:s håll vad gäller erfarenhet och eventuellt även kunskap. Kina har givetvis satt sina mest kompetenta diplomater mer årtionden av erfarenhet på att förbereda denna sammankomst. Donald Trump förlitar sig dock främst på sin 36 år gamla svärson Jared Kushner, som saknar såväl erfarenhet av som kunskap om Kina.

Trump’s Bad Deal With China – Liknande oro framhålls av Politico, som poängterar att Trumps administration efter bara 70 dagar vid makten inte ens har stakat ut någon klar en koncis linje vad gäller relationen med Kina. Vidare uttrycks oro för att Donald Trump ska hantera mötet på samma vis som en fastighetsaffär, med fokus på kortsiktiga vinster, medan Kina är långsiktigt och tålmodigt. Kanske kan Trump tänka sig att ge efter för Kina i frågor som rör Taiwan eller Sydkinesiska havet, i utbyte mot tillfälliga ekonomiska fördelar. Kan vi rent av närma oss ett ”G2” – ett ny slags supermaktsrelation där USA driver genom uppgörelser med Kina utan hänsyn till sina asiatiska bundsförvanter.

America Can No Longer Afford to Leave Taiwan Out of Its China Policy – En artikel från National Interest som menar Kina sedan 1940-talet konstant gått vinnande från förhandlingar med USA, vilket tidigare inte spelat särskilt stor roll eftersom USA alltid legat så långt före i utvecklingen. Men nu då gapet minskar är det viktigt att sluta göra eftergifter till Kinas regim utan motkrav; det är blott en ”dagdröm” att Kinas framsteg inte kommer skaka om de globala maktförhållandena i en för den demokratiska världen negativ riktning. Artikeln delar vidare in amerikanska politiker i två fack. Dels ”pandakramarna” som vill tillmötesgå Kina genom att bland annat offra Taiwan. Och sedan ”drakdödarna” som ser en konfrontation med Kina som oundviklig och är redo att konfrontera Peking militärt om så vore nödvändigt. En tuffare linje mot Kina, menar artikeln, vore bättre för invånarna i såväl Kina som USA och Taiwan.

US: China Rights Abuse Overview Ahead of Xi-Trump Summit – Inför mötet påminner Human Rights Watch om de omfattande övergrepp mot mänskliga rättigheter som just nu äger rum i Kina. Sophie Richardson, chef för Kina vid Human Rights Watch, framhåller att Xi Jinping under mötet med Donald Trump sannolikt kommer tala om Kina som en ansvarsfull framtida global ledarnation. ”Men ingen borde låta sig luras av en man och en regering som håller sig kvar vid makten genom brutalitet och repression”, påminner Richardson.

Xi Jinping holds all the cards ahead of Mar-a-Lago meeting with Trump – The Guardian påpekar en viktig skillnad mellan de två presidenterna, nämligen faktumet att Xi Jinping har lyckats centralisera makten kring sig själv och i dag är en närmast enväldig ”kärnledare” inom ett kommunistparti som helt sluter upp bakom honom. Donald Trump befinner sig å andra sidan i en mycket svagare position. Han får utstå kritik även från de egna leden och har misslyckats med att driva genom många av sina vallöften eller hjärtefrågor. Protester och motstånd inom kongressen för Trumps administration ”mycket nervösa” inför mötet, enligt en intervjuad analytiker.

Background Briefing by Senior Administration Officials on the Visit of President Xi Jinping of the People’s Republic of China – Manuskript från en presskonferens som hölls i vita huset den 4 april angående det kommande mötet. Där får reportrarna svar på frågor rörande en rad ämnen, och allra allvarligast verkar retoriken från vita huset vara vad gäller Nordkorea. Det fastslås att Kina har möjlighet att utöva ekonomiska påtryckningar mot nordkoreanerna, men att klockan tickar ”väldigt, väldigt snabbt” och tiden håller på att rinna ut.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop