Nu straffbart att använda VPN i Chongqing

Tidigare i veckan publicerade lokala myndigheter i megastaden Chongqing regleringar för internetanvändning, som gör det straffbart att kringgå Kinas internetcensur genom ”illegala kanaler”, inklusive Virtual Private Network (VPN).

På Kinas tungt censurerade internet är det nödvändigt att använda VPN eller annan liknande mjukvara för att komma åt otaliga sidor och tjänster som Facebook, Google eller Youtube. Förutom privata användare är VPN även ett otroligt viktigt hjälpmedel för akademiker eller företag med närvaro i utlandet.

Men såväl privatpersoner som företag och organisationer i Chongqing riskerar nu böter på närmare 20 000 kronor för att kringgå Kinas internetcensur. Reglerna, som postades på de lokala myndigheternas hemsida i veckan, sägs gälla fram till sommaren 2021 skriver bland annat South China Morning Post.

Också statliga kinesiska tidningen Global Times uppmärksammade de nya bestämmelserna, och framhöll även att de som kringgår censuren riskerar få sin internetuppkoppling avskuren och eventuella förtjänster man gjort via nätet beslagtagna:

If an individual accesses international network privately or via ”illegal channels,” or offers related services without authorization, they could be fined up to 15,000 yuan ($2,178), according to the regulation of network inspection released on the Chongqing Municipal Public Security Bureau’s website.

Those who violate the regulation to make profits would be fined and their gains confiscated accordingly, said the regulation.

First-time individuals caught breaking the regulations on a non-profit basis would be warned and banned from connecting to the network, the regulations explained.

Om de nya regleringarna fungerar på ett framgångsrikt vis finns risk för att de kan spridas till andra delar av Kina, skriver AFP.

AFP uppmärksammar även att de nya reglerna i Chongqing offentliggjordes efter att centralregeringen i Peking i januari i år utlyste en 14 månader lång kampanj för att försvåra användningen av VPN och dylika tjänster.

Förra året rankade Freedom House internet i Kina som det minsta fria i världen för andra året i rad, efter länder som Syrien och Kuba.