Xi Jinping fortsätter odla sin personkult

24 mars, 2017

Sedan han blev president 2013 har Xi Jinping metodiskt tillförskansat sig mer makt än någon annan kinesisk ledare sedan Deng Xiaoping, i egenskap av ordförande för ett dussintal särskilda arbetsgrupper med sista ordet i allt från ekonomiska reformer till säkerhetsfrågor.

Under fjolåret gav Xi vidare sig själv den historiskt tunga titeln ”kärnledare” av kommunistpartiet. Han odlar dessutom en personkult som alltmer påminner om Mao Zedongs, och som har tagit ytterligare fart i år med anledning av att den viktiga 19:e partikongressen ska hållas under hösten.

Quartz uppmärksammade i veckan bland annat hur det statliga tv-nätverket CCTV börjat sända en miniserie i tre delar som skildrar Xi Jinpings tid på Kinas landsbygd under kulturrevolutionens dagar.

1969 skickades Xi nämligen som 15-åring till den avlägsna och eftersatta byn Liangjiahe i norra Kina, där han under sju års tid skulle komma att arbeta sida vid sida med bönderna.

En intervju med Xi Jinping från 1995 inleder miniseriens första avsnitt. Där berättar presidenten bland annat hur han under sin tid i Liangjiahe bar 100 kilo vete på en bergsväg i fem kilometer, utan att ens byta den axel som han svingat vetesäcken över.

Vidare intervjuas även flera bönder som ytterligare intygar Xi Jinpings arbetsmoral och offervilja:

CCTV interviewed two farmers, now in their sixties, about their days working with the future president. Xi once shoveled ice barefoot when building a dam, one said. The other recalled Xi giving him a sewing kit made by his mother as a farewell gift. The video then cuts to an interview in which Xi says he developed a full understanding of the Chinese people and society during those seven years.

The video ends with a Xi soundbite from his first speech as party boss, in 2012: “People’s yearning for a good and beautiful life is the goal for us to strive for.”

Förutom CCTV så har även den statliga nyhetsbyrån Xinhua under mars månad publicerat kortfilmer om Xi Jinpings framgångar under tiden som president, som sedan delats flitigt av statliga konton på sociala medier som WeChat och Weibo samt på kinesiska nyhetsportaler.

Ev av kortfilmerna på Xinhua har den talande rubriken ”Xi Leads China to Greater Opening Up”, noterar Quartz.

Det sista kapitlet i min senaste bok ”Det nya Kina” har rubriken ”Xi Jinping och makten”, och behandlar just presidentens ambition att konsolidera sin makt genom att skapa en personkult.

Under 19:e partikongressen i höst kommer Xi Jinping med största sannolikhet utses till president ytterligare en femårsperiod och den växande personkulten är ett tecken på att han planerar fortsätta styra landet även efter 2022, trots att Kinas konstitution förbjuder samma ledare att hålla presidentposten i mer än två mandatperioder.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.