Ny lag i Kina mot förtal av ”hjältar och martyrer”

Under de senaste två veckorna har Kinas lagstiftande församling hållit sitt årliga sammanträde i Peking. De har varit bland annat varit upptagna med att formulera en lag om civilrätt, som gör det straffbart att förtala landets revolutionära hjältar och martyrer.

Dessutom kan barn så unga som åtta år – alltså elever i andra klass – straffas för detta skriver Kinas egen nyhetsbyrå Xinhua, och lägger till att de ursprungliga lagförslaget stipulerade en straffålder på blott sex år.

Wall Street Journal vidareutvecklar vad en sådan lag kan innebära i praktiken, genom att återge ett uppmärksammat rättsfall från i fjol där en författare fälldes för att ha ifrågasatt en anekdot från andra världskriget:

Anyone who slanders or otherwise harms the image of Communist Party heroes and revolutionary martyrs could face legal liability under a clause lawmakers added to draft rules for China’s first unified code of civil law.

Illustrating what kind of heresy authorities have in mind, a Beijing court last year found writer Hong Zhenkuai guilty of libel for questioning elements of “The Five Heroes of Langya Mountain,” a well-known patriotic tale about a group of Chinese soldiers who threw themselves from a cliff to avoid capture by Japanese forces. Two survived after falling onto tree branches, the story goes. In publicly doubting that and other details, the court ruled Mr. Hong had damaged the soldiers’ “heroic image and spiritual value.”

Enligt statliga tv-nätverket CCTV medverkar ifrågasättanden likt detta till att skada allmänhetens intresse, och har en ”stark negativ inverkan på samhället i stort”.

Reuters konstaterar att den nya lagen blott är det senaste steget i ledet från myndigheternas sida att stärka monopolet av sin version på Kinas historia, som är centralt för president Xi Jinpings nationsbygge:

The deeds of revolutionary heroes and sacrifices of military martyrs are central to the Party’s legitimacy, much of which is based on claims of great historic achievements, such as defeating Japan during World War Two.

Academics who offer different interpretations of history which downplay the role of the Party and its heroes are labeled ”historical nihilists”.

Chinese president Xi Jinping has emphasized the need for the party to have faith in its own version of history, pointing to the Soviet Union’s collapse as a warning to cadres about what happens if revolutionary leaders are denounced.

The Party warned last year that a flood of online information is causing people to doubt the party and urged that the party do more to rebut ”wrong” points of view.

Detta hänger också väl samman med en nytt initiativ från det statliga forskningscentret för kommunistpartiets historia, som förra sommaren meddelade att den allmänna opinionen ska ”erövras” med hjälp av ”inspirerande historier om partiets historiska framgångar”.