Publicerat: Kinas omfattande spionage i Sverige

Under förra veckan skrev jag här på InBeijing om hur en kinesisk spion arresterats i Sverige. I veckans nummer av Fokus skriver jag en längre artikel om Kinas omfattande ”flyktingspionage” i Sverige.

När det pratas om spionage så går tankarna ofta osökt till Ryssland. Men faktum är att Kina spenderar långt mer resurser på sin säkerhetsapparat än vad ryssarna gör, och att kineserna de senaste år trappat upp sitt spionage i Sverige.

Arresteringen som Säpo meddelade förra veckan rör ”flyktingspionage”, då den misstänkte personen spionerat på tibetanska flyktingar i Sverige. Men redan 2010 dömdes en man till sexton månaders fängelse för att ha spionerat på uigurer – en annan kinesisk etnisk minoritet – för Kinas ambassad i Stockholm.

Den gången utvisades även en kinesisk ambassadtjänsteman från Sverige, samt en kinesisk ”journalist” som officiellt jobbade för statliga Folkets dagblad i Sverige men egentligen var underrättelseagent.

Liknande fall ägde även rum i andra länder i Europa. Men som jag skriver för Fokus, så har Kina trots detta trappat upp sitt spionage mot regimkritiker som gått i exil utomlands:

Men fängelsestraff och utvisningar gör lite för att hindra Kinas flyktingspionage. 2012 intervjuade Sveriges radio en asyl-sökande uigur, som berättade att hennes familj i Kina befann sig under konstant övervakning och utpressning. Polisen besökte regelbundet hennes familj, och lovade ett »mildare straff« om dottern samarbetade och gav information till kinesiska myndigheter. Då kvinnan inte ville spionera pressades föräldrarna i stället att övertala sin dotter att återvända till Kina.

I samma inslag noterade Sveriges radio att många uigurer med svenskt medborgarskap upplevde svårigheter att få visum för att besöka anhöriga i Kina. Vid ansökan ombads de först att förse den kinesiska ambassaden med information, bland annat om uiguriska flyktingar i Sverige.

Sedan 2010 spenderar Kina de facto mer pengar på utgiftsposten ”inre säkerhet” än på hela sin militärbudget. Min artikel finns att läsa i sin helhet på Fokus hemsida.