Publicerat: Kinas allt vanligare flyktingspionage

2 mars, 2017

Som jag skrev om tidigare i veckan så arresterade Säkerhetspolisen (Säpo) under föregående helg en man för att ha spionerat på tibetaner i Sverige, och sedan lämnat över informationen till kinesisk underrättelsetjänst.

Säpo beskrev mannens handlingar som ”flyktingspionage”, vilket är en metod av regimer för att tysta kritiker som utvandrat och lever i exil i andra länder. Information som samlas in kan användas för att hota nära och kära som bor kvar i Kina, eller rentav sätta press på exilkineser att själva spionera för Kinas myndigheter.

Detta är inte första gången Kina ägnar sig åt flyktingspionage, inte ens i Sverige. Som jag skriver i en artikel i Taiwan Sentinel i dag, så bedrev Kina spionage på svensk mark mot uigurer för bara några år sedan:

Already in 2010, a diplomatic scandal occurred when an Uyghur man was sentenced to 16 months in prison by a Swedish court, after having collected personal data on Uyghurs in Sweden and handing over the information to the Chinese embassy in Stockholm. The case also led to to the expulsion from Sweden of a Chinese official at the embassy, as well as an undercover Chinese intelligence officer working as a “journalist” for the People’s Daily.

By tapping phones, the Swedish Security Service established how the Chinese embassy was working both on mapping and persecuting exiled critics of the Chinese regime living in Sweden. The sentenced man had also successfully infiltrated the World Uyghur Congress, an exile organization that regularly highlights the violence in Xinjiang

Men denna rättegång gjorde föga för att stoppa kinesiskt flyktingspionage i Europa eller ens Sverige. För 2012 intervjuade Sveriges radio en uigurisk kvinna som sökte asyl i Sverige, och berättade att hennes familj i Xinjiang såväl övervakades som utsattes för påtryckningar för att försöka övertyga sin dotter om att spionera för den kinesiska ambassaden i Sverige.

Uigurer med svenskt medborgarskap som sökte visum vid den kinesiska ambassaden blev också ombedda att förse tjänstemännen med information om den uiguriska diasporan i Sverige.

Icke desto mindre utvisade Sverige två stycken asylsökande uigurer till Kina 2012, som sedan aldrig mer syntes eller hördes av igen. Även Kambodja och Thailand har utvisat uigurer till Kina, och belönats med lukrativa ekonomiska ”samarbetsavtal”.

I Thailands fall handlade det om cirka 100 individer som enligt egen utsago var på väg att söka asyl i Turkiet, där uigurerna har sina kulturella rötter.

Men enligt Kina var de på väg utomlands för att delta i jihad eller utbildas av islamiska terrororganisationer. Kina har på senare tid även av samma anledningar gjort det svårare för invånare i Tibet eller Xinjiang att alls lämna Kina:

The same arguments are often used by Chinese authorities to prevent Uyghurs and Tibetans from going abroad in the first place. Normally, a Chinese citizen’s passport application is handled in about 15 days. But a report from Human Rights Watch in the summer of 2015 showed that residents from Tibet or Xinjiang have to wait up to five years, and many are denied a passport without explanation, effectively barring them from ever leaving China.

Läs närmare i min artikel för Taiwan Sentinel om Kinas ”flyktingspionage”, som alltså till och med bedrivs i omfattande skala i ett så litet land som Sverige för att hindra att regimkritiska röster vädras av utvandrade kineser.

Och på tal om den man som arresterades för flyktingspionage föregående helg, så begärdes han häktad nu i veckan. Här nedan följer häktningsframställan:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.