Ökad risk för Gui Minhai efter nya, hårda fängelsedomar

Under helgen dömdes Dai Xuelin, redaktör för Guangxi Normal University Press baserad i Peking, till fem års fängelse för ”olaglig affärsverksamhet”. Hans kollega Zhang Xiaoxiong dömdes samtidigt tre och ett halvt år för samma brottsrubricering.

De båda hade sålt böcker från Hongkong som är förbjudna på det kinesiska fastlandet. Fängelsedomarna bådar därmed illa för den svenska förläggaren Gui Minhai, som nu hållits bortrövad incommunicado i 16 månader, anklagad för samma slags brott.

South China Morning Post skriver dessutom att fallet med Dai och Zhang hanterats av samma polisenhet i staden Ningbo som hållit i utredningen angående Gui Minhai och hans fyra bortrövade kollegor.

Domarna delades vidare ut av en domstol i Ningbo, trots att vare sig Dai eller Zhang kommer från staden. Ningbo är dock Gui Minhais tidigare hemort, och dessutom togs två han Guis kollegor från Hongkong till Ningbo efter att de frihetsberövats av kinesisk polis.

Enligt South China Morning Post är det oklart om Zhang och Dai hade någon affärsmässig relation till Gui Minhai och hans kollegor vid bokhandeln Causeway Bay Books. Källor som Radio Free Asia talar med pekar dock på ett tydligt samband:

”This is all part and parcel of the Causeway Bay Books case, which has become a really big case now, and the authorities are in the middle of strike hard campaign against it, involving both customs and police,” the source said.

Enligt en källa till South China Morning Post hade Zhang och Dai köpt böcker av en annan kinesisk distributör för att sälja dem vidare i Kina. Radio Free Asia har dock uppgifter som gör gällande att de två personligen rest till Hongkong för att köpa böckerna.

Hur det än må vara ställt med detta så innebär det ökad oro för en liknande dom mot Gui Minhai. En av de brott som Gui tvingades ”erkänna” på kinesisk tv var ju nämligen att han personligen fört tusentals politiskt känsliga böcker över gränsen från Hongkong för att sälja i Kina.

Detta skrev jag mer om redan i mars i fjol, i ett inlägg med rubriken ”Svensk riskerar fem års fängelse i Kina”.