Taiwan Sentinel – ”ny röst för Taiwan i en tid av oro”

Förra veckan lanserades sidan Taiwan Sentinel, med målsättningen att leverera bra och ingående analyser av nyheter relaterade till Taiwan.

På grund av dess ansträngda relation till Kina så hamnar Taiwan ofta i skymundan såväl i internationella sammanhang som i global media. Själv har jag erfarenhet av många svenskar som tror att Taiwan tillhör Kina, eller rent av förväxlar landet med Thailand.

Taiwan Sentinel vill nu göra ett försök att uppmärksamma vad som sker i landet, med visst fokus på den politiska utvecklingen i och relationen till Kina. I en introduktionsartikel skriver sidans chefredaktör J Michael Cole:

The years ahead promise to be challenging ones for Taiwan. More than ever, its people need to engage the international community so that their nation’s complex situation and value to the world as a free democratic society are properly understood.

Taiwan har i regel varit dåliga på ”marknadsföring”, vad gäller såväl att locka utländska företagare och arbetskraft som att argumentera för sin politiska hållning i olika frågor.

Tack vare finansiering från tankesmedjan New Taiwan Peace Foundation hoppas Taiwan Sentinel nu kunna ändra på detta, genom att publicera artiklar inom olika ämnesområden från skribenter med olika bakgrund och specialområden.

Publiceringstakten har varit snabb och läsarsiffrorna höga. Då jag först hörde talas om Taiwan Sentinel ansåg jag projektet viktigt och intressant nog för att genast haka på, och hittills har jag skrivit två artiklar för sidan.

Den första, med rubriken ”China’s Relentless Media Expansion Creates Challenge of Global Proportions”, handlar om hur Kina spenderar tiotals miljarder kronor på att expandera sin statliga media i en global propagandaoffensiv.

För dessa miljarder köper man inte bara utrymme i västerländska medier, utan satsar även på att sprida sina statliga medier utomlands. Eftersom dessa inte har några vinstkrav, så kan exempelvis nyhetsbyrån Xinhua konkurrera ut västerländska byråer genom lägre priser, vilket redan har lockat över 100 000 prenumeranter.

Den andra artikeln har rubriken ”China Forces Norway to Adhere to ‘One China’ Policy” och beskriver Norges uppoffringar för att etablera normala diplomatiska kontakter med Kina igen, vilket jag även skrev om här på InBeijing.

Kina frös sina relationer med Norge 2010, efter att den kinesiska aktivisten Liu Xiaobo tilldelats Nobels fredspris. Detta drabbade även Norges ekonomiska utbyte med världens andra största ekonomi.

I december blev det klart att de båda länderna återupptar relationerna igen – men bara efter att Norge officiellt omfamnat bland annat Kinas utvecklingsmodell och ”One China Policy”, vilket innebär ett avståndstagande från Taiwan som nation.

För den som inte vill missa några uppdateringar från denna spännande publikation så går det att följa Taiwan Sentinel på Twitter.