Jag för Expressen om hoten från Kinas internettroll

10 januari, 2017

I dag skriver jag för Expressen om bloggen ”Kinarummet” som hotat mig och flera andra svenska skribenter som uttryckt sig negativt om Kina.

Bland mycket annat stod att jag är ”tungt kriminellt belastad” och ska vara glad att slippa undan dödsstraff. Den svenska skribenten, som är bosatt i Kina, får sannolikt betalt av kinesiska myndigheter för sin verksamhet.

Efter lite efterforskningar lyckades jag nämligen lokalisera den man som ligger bakom bloggen. Han har sedan länge bott i staden Chongqing och har bland annat haft anställning som ”konsult” åt lokala myndigheter. Han kallar sig nu ömsom ”jurist”, ömsom ”civilingenjör” eller ”journalist”:

På Kinarummet förekommer även en svensk ”jurist och civilingenjör” med sitt riktiga namn. Han har där skrivit en lång artikel om förträffligheten med Kinas rättssystem tillsammans med en kinesisk advokat. I artikeln finns tillräckligt med information om den kinesiska advokaten för att jag ska kunna spåra upp och kontakta honom.

Den mycket trevliga advokaten från megastaden Chongqing berättar att han tidigare haft en svensk bekant med samma namn som ”juristen”, men att de inte hörts av på länge. Han känner dock inte till någon Rolf, och säger vidare att han själv aldrig skrivit för någon svensk blogg eller sida.

(…)

Då jag ringer till ”juristens” nummer så lägger han genast på och stänger sedan av telefonen. Han svarar heller inte på någon av de fyra olika mejladresser jag har. Adresserna leder dock till konton på sociala medier med användarnamn och bakgrund nästan identiska med ”Rolf Krohna”, vilket stärker misstankarna om att de är en och samma person.

Som jag skriver i Expressen så är det inte ovanligt att Kinas propagandamaskineri anställer utlänningar:

I en studie från 2013 uppskattade Harvard University att Kina betalade 250 000 personer för att skriva olika kommentarer på internet. Statliga tidningen Beijing News uppgav samma år att kinesiska myndigheter anställer två miljoner personer för att ”bevaka diskussionen” på internet. Och i somras kom en ny studie från Harvard University som visade att Kinas myndigheter varje år fabricerar 488 miljoner inlägg på sociala medier och internetforum.

Kinas mani över internet har gett upphov till en unik industri med otaliga jobbtillfällen i form av såväl utveckling av mjukvaror som betalda skribenter. Jag känner personligen flera utlänningar som erbjudits blivit en del av denna industri – och ett par som tackat ja.

Jag avslutar artikeln med en uppmaning. Även om man i Sverige ofta talar om falska nyheter eller kontroll av internet från ryskt håll, så är det hög tid att uppmärksamma att Kina ägnar sig åt samma slags aktiviteter i långt större omfattning. Och redan nu lyckas man skrämma svenskar till självcensur:

Ryska internettroll i all ära, men de kinesiska är långt fler och mer välorganiserade. De rekryterar dessutom utlänningar och skrämmer redan i dag svenskar på ett effektivt vis. Nyligen skulle bloggen Motkina.se recensera min senaste bok, som innehåller många känsliga detaljer om utvecklingen i Kina. Men då recensionen var färdigskriven beslöt sig redaktören att avstå från publicering med argumentet att man ”inte vill ta politisk ställning” angående Kina.

Bloggen Motkina.se har nämligen flera gånger tidigare recenserat böcker om Kina med politiskt innehåll. Att deras redaktör inte vågade publicera recensionen av min bok – trots att de fått ett gratis recensionsexemplar och en av deras skribenter skrev färdigt en lång recension – har snarare att göra med en rädsla av att framställa utvecklingen i Kina i dålig dager.

Läs hela artikeln via Expressens hemsida eller här nedan, alternativt i större version via Scribd:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.