Apple tvingas ta bort New York Times från App Store i Kina

Under julhelgen försvann plötsligt New York Times app från App Store i Kina. Nu i veckan kom förklaringen; en av Apples talespersoner sade att kinesiska myndigheter informerat företaget om att appen bryter mot lokala regler och lagar.

New York Times hemsida har varit blockerad i Kina sedan 2012, då tidningen avslöjade hur dåvarande premiärministern Wen Jiabao lät familj och vänner berika sig med hjälp av hans politiska inflytande.

Dock har New York Times app funnits kvar i App Store, även om den i perioder fungerat sämre än vad som är meningen. Detsamma gäller för andra stora tidningar likt Wall Street Journal eller Financial Times vars hemsidor är blockerade i Kina; deras appar går fortfarande att ladda ner i App Store.

Men av någon anledning har Kinas myndigheter nu bestämt sig för att just New York Times måste bort även från App Store. Apple vill nämligen inte specificera vilka lokala lagar New York Times sägs ha brutit, eller när och exakt av vem Apple kontaktades i ärendet.

Inte heller den kinesiska myndighet som överser landets internet har svarat på frågor från New York Times eller andra medier. New York Times har heller inte kontaktats av kinesiska myndigheter, utan appen plockades bara helt sonika bort utan förvarning eller förklaring.

Att appen plockas bort kan givetvis ses som ytterligare ett bevis på den allt hårdare censuren av utländsk media som ägt rum i Kina sedan Xi Jinping blev president.

Men ärendet är också ytterligare ett oroande bevis på i vilken utsträckning utländska företag är redo att tillmötesgå Kinas myndigheter för att inte förlora den lukrativa marknad som landets stora befolkning utgör.

Apple vägrade nämligen även att uppge om man mottagit något dokument eller domstolsbeslut som krävde att New York Times skulle plockas bort. New York Times intervjuar i sin tur en forskare som påpekar att Apple i vanliga kräver lagliga dokument i frågor som rör sina användares integritet:

Farzana Aslam, associate director of the Center for Comparative and Public Law at the University of Hong Kong, noted that in matters involving customer privacy, Apple requires governments to submit subpoenas, search warrants or other legal documents.

“Maybe in the end they have to do it, but I think there’s something to be said about standing up for what you believe in and purporting to put principle before profit in a country like China, to show that actually there is this tension there,” Ms. Aslam said. “It’s not as simple as, ‘Because we operate in your jurisdiction, we’ll do anything you ask of us.’”

She added that it was “very worrying” that Apple had not disclosed what laws the authorities said were violated, making it difficult for The Times and other publishers to file an appeal or challenge the government’s requests.

Återigen är det tydligt hur västerländska företag är villiga att lägga moral och företagspolicy åt sidan för att blidka en allt mer krävande kinesisk regering.