Arresteringar efter nya protester mot smog i Kina

Under helgen ägde demonstrationer mot luftföroreningar rum i den sydkinesiska staden Chengdu, som varit insvept i ett moln av smog under de senaste dagarna.

Invånare där visade sitt missnöje bland annat genom att bekläda statyer med ansiktsmasker och dela ut flyers. Enligt The Guardian blev ett okänt antal människor arresterade i samband med protesterna.

Polisen spärrade även av ett torg i stadens centrala delar, och uppmanade butiker att rapportera stora inköp av ansiktsmasker eller kopiering av stort antal flyers till myndigheterna:

Tianfu Square, in the heart of the city, was still closed on Monday, with police cars parked in the middle and officers at the edges preventing people from entering. Police ordered copy shops to record details of anyone seeking to photocopy flyers complaining about the smog and to contact the authorities, according to photos of an official notice circulating online.

Anyone placing large orders of face masks should also be reported, the notice said.

Enligt The Guardian var protesterna relativt småskaliga.

Icke desto mindre var polisens reaktion hårdhänt; på sociala medier berättade flera invånare hur de stoppats och förhörts blott för att ha burit ansiktsmask vid samma område som demonstrationerna ägt rum. Dussintals av dem ska också ha frihetsberövats.

Vidare laddades även flera bilder av protesterna upp på sociala medier, bland annat av invånare som postade bilder på sig själva tillsammans med skyltar som läste ”låt mig andas”. Andra manade till handling via internet:

“We won’t put up with this! Take to the streets! We are all guilty of producing a world like this. Come on, kids, let’s stay alive!” wrote one commenter according to Radio Free Asia.

Minst en man omhändertogs av polis för vad han postat på sociala medier. Just luftföroreningar är en särskilt känslig fråga för Kinas myndigheter eftersom det är en stilig baksida av landets utvecklingsmodell som drabbar invånare ur alla samhällsgrupper negativt.

Politikerna har flera gånger lovat att ta itu med landets smogproblem, men det är fortfarande stora statliga företag som står för lejonparten av utsläppen.

Samma företag slipper ofta undan kontroll och krav, vilket journalisten Chai Jing uppmärksammade 2014 i en omtalad dokumentär vid namn ”Under the Dome”. Filmen sågs av 200 miljoner kineser på en vecka och ledde till protester innan den togs bort från nätet av kinesiska myndigheter.

Kapitel 5 i min senaste bok ”Det nya Kina” har rubriken ”Miljöförstöring” och handlar till stor del om Kinas smutsiga luft. Där berättar jag bland annat om Chai Jings film och myndigheternas nervositet vad gäller miljöfrågor:

Dokumentären innehöll nämligen en rad pinsamma avslöjanden. Exempelvis skulle Kinas luft kunna bli mycket bättre genom enkla men kostsamma åtgärder som att höja kvalitetskraven på bensin eller tvätta det kol som bränns vid landets kraftverk. ”Borde inte ett stort statligt ägt företag som Sinopec, med 400 miljarder dollar i inkomster under fjolåret [2013], ta något socialt ansvar?” frågar sig Chai retoriskt. Istället har det jättelika företaget gjort allt för att förhala nya lagar om att minska halten av svavel i Kinas bensinpumpar. I filmen visar tjänstemän vid detta och flera statliga företag sin absoluta likgiltighet inför luftföroreningarna genom att flina rakt in i kameran, eller påstå sig inte känna av smogen på grund av ”dåligt luktsinne”. Kinas politiska system får sig också en känga då Chai förklarar hur London och Los Angeles lyckats lösa sina smogproblem med hjälp av politisk vilja och transparens.

Under folkkongressen sade president Xi Jinping att aktörer som förstör miljön ska straffas ”med järnhand”. Men istället blev det kineser som uppmärksammade filmens budskap som kom att straffas med järnhand. I mångmiljonstaden Xi’an arresterades flera demonstranter i den folksamling som gav sig ut på gatan för att protestera, iförda andningsmasker och plakat om myndigheternas ansvar att hålla luften ren. I linje med traditionell krishantering bannlyste censurmyndigheten filmen bara två dagar efter premiärministerns uttalande om att ”ta itu” med luftföroreningarna, och redan 7 mars var den bortskrapad från samtliga kinesiska internetsidor. Inom en vecka upphörde kusligt nog Chai Jings dokumentär därmed i princip att existera i Kina.

The Guardian citerar vidare studier som uppskattar att så många som en miljon kineser varje år dör i förtid på grund av landets luftföroreningar.