Kina exporterar kontroll av internet till Ryssland

Jag vill börja med att påminna er läsare om min Patreon, där ni kan stödja InBeijing genom att donera en mindre summa varje månad som ger mig mer tid till att skriva här på sidan.

Sedan 2010 har jag skrivit över 1 100 inlägg här på InBeijing. Bara senaste två veckorna har jag postat åtta inlägg som delats hundratals och lästs tusentals gånger. Med hjälp av din donation kan jag skriva både oftare och längre, och eventuellt även starta ett nyhetsbrev om Kina.

I dag vill jag vidare uppmärksamma hur Kina exporterar övervakningsteknologi till Ryssland, som enligt The Guardian vill inkorporera delar av de kinesiska metoderna för filtrering och kontroll i sitt eget internet, som ofta kallas ”Red Web”.

Under sommaren antog Ryssland en lag som kräver att landets telekom- och internetleverantörer sparar användardata i sex månader och metadata i tre år. Tidigare i november antogs ännu en lag som ger ryska herravälde över landets internet vad gäller allt från fysisk infrastruktur till domännamn.

På grund av sanktioner har Ryssland inte möjlighet att förvärva västerländsk teknologi till ändamålet. The Guardian rapporterar om att ett vidlyftigt samarbete istället äger rum med Kina:

The strategy is being developed in close cooperation with China after a string of high-level meetings in Beijing and Moscow this year. At their first cybersecurity forum, in April, top Chinese officials and their Russian counterparts gathered in Moscow for the talks. Delegates included Lu Wei, the head of China’s state internet information office, Fang Binxing, the so-called father of the Great Firewall and Igor Shchyogolev, President Vladimir Putin’s assistant on internet issues and former minister of communications.

“The principal agreement to have a forum was reached by Igor Shchyogolev and Fang Binxing at a meeting in December 2015 in Beijing,” said Denis Davydov, the executive director of the misleadingly named League of Safe Internet, a government-affiliated group that has drafted internet-filtering legislation and recruited teams of volunteers to patrol the web for “harmful content”.

Tidningen påpekar även att Rysslands president Vladimir Putin under sommaren åkte till Peking för att skriva på ett samarbetsavtal om teknologi för internet. Tidigare i år genomförde också en av Rysslands högsta säkerhetschefer två möten med kinesiska politbyråmedlemmar angående informationssäkerhet.

Ericssons konkurrent Huawei är en av de viktigaste aktörerna i samarbetet. Huawei, som har nära band till Kinas myndigheter, har bland annat varit i förhandlingar med ryska telekomföretaget Bulat om att köpa teknologi som möjliggör den ryska övervakningen.

Höga representanter från Huawei har också närvarat vid flera konferenser om informationssäkerhet som ägt rum i Ryssland.

Detta är dock inte första gången som Kina exporterar denna slags teknologi. I min bok ”Det nya Kina” uppmärksammar jag hur Kina enligt Reportrar utan gränser tidigare exporterat teknik för censur och övervakning till länder som Kuba, Zimbabwe och Vitryssland.