EU-parlamentet kräver att Gui Minhai friges

28 november, 2016

Jag – och flera med mig – har upprepade gånger pekat på nödvändigheten att flera länder går samman för att ställa krav på Kina vad gäller den kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai, som nu suttit inspärrad i Kina i över ett år utan rättegång eller ens formella brottsanklagelser.

Nu har så skett. Expressen uppmärksammar i dag som första svenska tidning att EU-parlamentet förra veckan i en resolution kräver att Gui friges omedelbart. En av de drivande bakom resolutionen är Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson:

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai är inte bortglömd. Det budskapet riktade EU-parlamentet via en resolution på initiativ av den svenska EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) i torsdags. Redan i februari antog parlamentet en resolution om flera försvunna förläggare i Kina, dit Gui Minhai räknades.

I den nya resolutionen uttrycker EU-parlamentet sin oro över brist på kännedom om var Gui hålls fängslad och kräver hans omedelbara frisläppande. Parlamentet uppmanar även samtliga EU-institutioner att ta upp Gui Minhais fall i det återkommande dialogmötet mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter.

(…)

Frilansjournalisten och författaren Jojje Olsson kunde den 17 oktober i en artikel på Expressen Kultur avslöja att svenska UD fått träffa Gui Minhai den 28 september i år. Enligt UD:s presstjänst: ”Han uppgav liksom vid ambassadens tidigare besök i februari, att han mådde bra. Vi har dock inte fått svar på alla utestående frågor, vilket vi ser allvarligt på.”

Kinas kidnappning och rättsvidriga fängslande av en svensk medborgare är en praktskandal. Att Lars Adaktusson håller fallet levande i EU-parlamentet är förträffligt.

Se nedan ett utdrag ur resolutionen, vilken kan läsas i sin helhet via Europaparlamentets hemsida:

The European Parliament expresses grave concern over the lack of knowledge of the whereabouts of publisher and Swedish citizen Mr Minhai Gui, who disappeared last year amid a climate of tightening restrictions on freedom of expression in China. They call for Mr Gui’s “immediate safe release” and condemn restrictions on and the criminalisation of freedom of expression in the country.

The Chinese government should provide immediate and detailed information on Mr Gui’s whereabouts and wellbeing, the resolution text says. MEPs stress the importance of a “mature, meaningful and open human rights dialogue” to a strong EU-China relationship and call on China to release or drop all charges against peaceful government critics, anti-corruption activists, lawyers, and journalists.

Det är bara att hoppas på att svenska Utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström vågar ta kraftigare initiativ i frågan nu, då till och med EU-parlamentet har höjt rösten.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.