Publicerat: ”När böckerna tystnar” om Gui Minhai

24 november, 2016

I det aktuella numret av tidningen Vi finns ett fem sidor långt reportage av mig med rubriken ”När böckerna tystnar”. Det handlar om förlagsmarknaden i Hongkong, med fokus på kidnappningen av den svenska förläggaren Gui Minhai och fyra av hans kollegor.

Artikeln ger en bakgrund till fallet, dels med hjälp av fakta och dels genom en intervju med Gui Minhais dotter Angela Gui. Vidare beskrivs också den ökade pressen mot politiskt känslig litteratur i Hongkong i stort, genom en intervju med Bao Pu som driver förlaget New Century Press.

Bao Pu är son till Bao Tong, som var den högsta kinesiska politikern att fängslas efter massakern vid Himmelska fridens torg 1989, då Bao ville se dialog med demonstranterna snarare än en blodig lösning.

Bao Pu flydde till USA efter att hans far fängslats, men flyttade vid början av 2000-talet till Hongkong där han publicerat flera politiskt känsliga bästsäljare, bland annat den tidigare premiärministern Zhao Ziyangs memoarer.

I en intervju berättar Bao hur försäljningen av hans böcker rasat dramatiskt under det senaste året, på grund av rädsla från de kinesiska turister som brukar köpa med sig böckerna från Hongkong. Rädslan beror på kidnappningen av Gui Minhai och hans kollegor, samt flera andra medvetna försök från Kina att stoppa inflödet av politisk litteratur till fastlandet.

Ni kan läsa hela artikeln här nedan, eller i större version via Scribd:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.