Min klasskamrat misshandlas av kinesisk polis

Under gårdagen publicerade BBC en video innehållandes ett försök att intervjua en fristående kandidat i de kommande lokalval som ska hållas i Kina.

I syfte att utföra den på förhand bestämda intervjun åkte reportern John Sudworth, tillsammans med kameraman och min tidigare klasskamrat Lily Lee, hem till kandidaten i fråga för att tala med henne.

Väl där möttes de dock av minst 20 civilklädda män som handgripligen hindrade dem från att träffa kandidaten. Flera av dem bar vapen som batonger. Efter någon halvtimme började saker och ting bli otäcka, när männen beslutade sig för att jaga iväg teamet från BBC med våld.

Sudworth fick ta emot flera slag mot huvud och kropp. I slutet av videon ses även hur Lily attackeras av en handfull civilklädda man som knuffade henne till marken och försökte ta den mobiltelefon hon använde för att filma våldet mot sina kollegor.

bbcEn sekvens av videon som kan ses i sin helhet via BBC:s hemsida

Lily och hennes kollegor mår efter omständigheterna bra. Dessvärre är veckans attack mot BBC ingen isolerad händelse.

I dag skriver nämligen The Guardian om den senaste undersökningen av Foreign Correspondents’ Club of China, baserad på intervjuer med drygt 100 utländska journalister i Kina.

98 procent av de intervjuade anser att förutsättningarna för deras arbete inte lever upp till internationell standard. Liksom BBC:s reporter i videon ovan uppger 57 procent av de svarande att de hindrats fysiskt från att utföra sitt arbete, ofta av okända civilklädda män.

Än vanligare är det tyvärr att lokala medarbetare likt Lily utsätts för allt värre behandling. Polis eller säkerhetstjänst kallar dem allt oftare till ospecificerade möten där de får höra att de är ”förrädare” som sprider fördomar mot Kina.

Tidigare i år har polis även uppsökt Lilys föräldrar i hennes hemstad, för att få dem att sätta press på henne att inte jobba för utländsk media.

Över en fjärdedel av journalisterna uppgav vidare att även deras intervjuobjekt och källor förföljts. När AP tidigare i år intervjuade en kvinna som blivit lurad på pengar på internet så anhölls hon av polis i flera dagar.

Utvecklingen har lett till att många helt enkelt inte längre vågar låta sig intervjuas av utländsk media, skriver The Guardian:

People have also become reluctant to talk to foreign journalists because of intimidation, a further denial of press freedom. One FCCC member said: “More people (mostly academics, NGOs) tell you straight up that being interviewed by foreign media is not an option. One NGO specified: ‘out of self-protection.’”

And a US brodcaster said: “Many old sources, particularly scholars, who have long been media-friendly, are now too scared to be interviewed.”

Händelserna är knappast någon blixt från klar himmel, med tanke på Reportrar utan gränser nu rankar Kina på plats 176 av 180 vad gäller global pressfrihet, bakom länder som Somalia och Iran.

För den vill veta mer om de senaste årens tilltagande förföljelse mot media i Kina så skrev jag en lång artikel om detta i tidningen Journalisten tidigare i höstas, vilken ni kan läsa som PDF via min hemsida.

I min senaste bok ”Det nya Kina” finns vidare ett helt kapitel dedikerat till detta ämne, med rubriken ”Internet, media och informationsmonopolet”.