Filippinernas president besöker Kina, annonserar ”brytning” med USA

Filippinernas nya, populistiska president Rodrigo Duterte har främst skapat rubriker genom att avrätta drogmissbrukare och jämföra sig själv med Adolf Hitler. Under veckan har han visat sig vara lika oförutsägbar vad gäller utrikespolitik.

Under sitt pågående fyra dagar långa statsbesök i Kina har Duterte bland annat deklarerat en ”brytning” med USA, såväl ekonomiskt som militärt. ”USA har förlorat”, sade den filippinska presidenten i Peking i dag inför världens tv-kameror.

Time Magazine påpekar att uttalandet kommer sedan Kina lovat Duterte handelsavtal värda över 100 miljarder kronor. Under en presskonferens i torsdags sade den filippinska presidenten vidare att han gjort ”ideologiska omvärderingar” till Kinas fördel och kallade amerikaner för ett högljutt, bråkigt och ohövligt folk.

Och att Kina målas ut som en ”bad guy” under kalla kriget beror enligt Duterte på att skolböckerna i Filippinerna är ”propaganda” skapad av väst.

Denna retorik är särskild anmärkningsvärd eftersom Filippinerna just innan Duterte kom till makten de facto närmat sig USA militärt som en konsekvens av kinesiskt anspråk på revet Scarborough Shoal i Sydkinesiska havet, vilket Haagtribunalen i somras sade ligger på filippinskt territorium.

Kina försökte in i det längsta få Filippinerna att dra tillbaka ärendet från Haagtribunalen, men beslutet han komma långt innan Dutertes besök till Kina, som i sin tur beskrev fallet som en ”konspiration” underblåst av USA.

Kinas upprustning i området och anspråk på det filippinska revet ledde även till att det 70 år gamla försvarsavtalet mellan USA och Filippinerna cementerades i januari i år. Då godkände landets högsta domstol ett avtal som ger amerikanerna rätt att stationera trupper i närheten av konstgjorda kinesiska öar utanför den filippinska kusten. Enligt avtalet ska USA även hjälpa till att utbilda Filippinernas militär.

Men sedan Duterte tog makten i juni i år har han hunnit med att avsluta flera gemensamma patrulleringar med USA i Sydkinesiska havet, och talar nu istället om att köpa kinesiska vapen att använda i kampen mot terrorism på hemmaplan.

duterte-xi-jinpingNya vänner skakar hand.

Under sitt Kina-besök lät Duterte även veta att han inte anser USA vara en pålitlig partner. Han sade nu att USA inte är en pålitlig partner. ”[USA:s] närvaro i mitt land har främst tjänat [amerikanska] syften, så nu är det dags att säga adjö, min vän”, sade Duterte nu i veckan till en grupp filippinska åhörare i Peking.

Han sade vidare att Kina ”aldrig invaderat en tum av mitt land” under alla dessa generationer, med klar referens till USA som tidigare koloniserat Filippinerna.

Att Dutertes presidentskap skulle innebära en försämrad relation med USA kommer förvisso inte som någon överraskning. Han har bland annat tidigare vid flera tillfällen refererat till president Barack Obama som ”en horunge”.

Men magnituden av Dutertes politiska omsvängning har till och med chockat filippinska kabinettsmedlemmar och ministrar, som under veckan gjort vad de kunnat för att minimera skadorna av Dutertes uttalanden:

The Philippines will maintain trade and economic ties with the United States and the West, Trade Minister Ramon Lopez said on Friday, a day after President Rodrigo Duterte announced his ”separation” from Washington.

(…)

Lopez sought to explain Duterte’s comments.

”Let me clarify. The president did not talk about separation,” Lopez told CNN Philippines in Beijing.

”In terms of economic (ties), we are not stopping trade, investment with America. The president specifically mentioned his desire to strengthen further the ties with China and the ASEAN region which we have been trading with for centuries.”

Förutom Dutertes egna ministrar är det också tveksamt huruvida den filippinska befolkningen står bakom sin presidents uttalanden. En omfattande undersökning visade tidigare i veckan att 55 procent av alla filippinare har mycket lågt förtroende för Kina, vilket placerade Kina lägst ner av de sju länder som undersökningen gällde.

Högst upp vad gäller förtroende bland de sju länderna återfanns USA. Av de tillfrågade hade 76 procent ”stort” förtroende för USA, vilket placerar amerikanerna just före Australien och Japan.

Dutertes beteende i Kina är ytterligare ett bevis på att en populistisk president inte alltid företräder sin befolkning eller ens sina ministrar. Men samtidigt är det även ett bevis på att USA förlorar mark i Sydostasien till ett allt mer utrikespolitiskt aktivt Kina.

Thailand, Kambodja och Laos är ytterligare tre exempel på länder vars auktoritära ledare närmat sig Kina på grund av generösa handelsavtal utan politiska motkrav.