Ny sida om och för Gui Minhai

På måndag har den svenska förläggaren Gui Minhai suttit i kinesisk fångenskap i ett år. Det var nämligen 17 oktober i fjol som han kidnappades från sin lägenhet i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter.

Hans dotter Angela Gui har fört en outtröttlig kamp för information om sin far, samt att fallet ska behandlas i enighet med lagen snarare än att Gui ska hållas incommunicado utan möjlighet till kontakt med vare sig familj eller rättsliga företrädare.

I detta syfte har Angela nu även lanserat en sida vid namn Free Gui Minhai, med information om såväl hennes fars bakgrund som fallets utveckling. Den tidslinje som finns på förstasidan torde vara särskilt användbar för de skriver om eller på andra vis bevakar fallet. Sidan kommer uppdateras löpande med ny information.

Sidan innehåller även sektionen ”How you can help”. Där finns kontaktuppgifter till bland andra den kinesiska ambassaden i Sverige, för de som vill skriva och uttrycka sina känslor över hur Kina myndigheter behandlar svenska medborgare. Kanske vore just 17 oktober en bra dag för ett sådant mail?

Angela berättade tidigare i veckan att ett nätverk med svenska och internationella organisationer just bildats till stöd för Gui Minhai. Organisationerna ska bland annat utbyta information och idéer om hur Gui Minhai ska kunna släppas fri.

I nätverket ingår Amnesty International Svenska sektionen, Civil Rights Defenders, Human Rights Watch, Freedom to Publish Committee vid International Publishers’ Association Svenska Förläggarföreningen och Svenska PEN.

Och det är väl på tiden att civilsamhället vaknar nu. Tidigare i veckan hölls en manifestation för journalisten Dawit Isaak, med anledning av att han suttit fängslad i Eritrea i 5 500 dagar. Bland åtta talare vid Raoul Wallenbergs torg fanns bland annat Publicistklubbens ordförande, Tidningsutgivarnas vd och kulturcheferna på såväl Expressen som Dagens Nyheter.

När får vi se liknande manifestationer för Gui Minhai?