Intervju med mig på SVT Kulturnyheterna

Under gårdagen intervjuades jag av SVT Kulturnyheterna med anledning av min svartlistning från Kina. Inslaget kan ses med medföljande text via SVT:s hemsida.

I inslaget intervjuas även Lars Moberg, SVT:s tidigare korrespondent i Kina. Liksom jag tidigare många gånger själv sagt, så understryker Moberg att det fanns hopp om politiska liberaliseringar då Xi Jinping blev kommunistpartiets nya generalsekreterare vid slutet av 2012, men att utvecklingen sedan dess tyvärr har gått åt helt motsatt håll:

– Jag flyttade till Peking 2012, precis när landet fick en ny ledare, säger SVTs utrikesreporter och före detta Asienkorrespondent Lars Moberg.

– Då var det många som tänkte att det kanske kunde bli en öppning i det väldigt slutna system som finns där. Inte demokrati över en natt, men en öppning. Men det har blivit precis tvärtom. Rättighetsaktivister och andra personer jag intervjuade i Kina under min tid där sitter fängslade idag.

Jag fyller i med att framhålla den oroande kombinationen av ett försvårat arbetsklimat för journalister och en tilltagande repression i samhället i stort:

Utvecklingen mot ett mer restriktivt samhälle där journalister får det allt svårare att göra sitt jobb är någonting som oroar Jojje Olsson.

– Om självständig rapportering av journalister i Kina minskar samtidigt som landet trappar upp försöken att sprida sin egen världsbild, då är risken att omvärlden helt enkelt inte förstår vidden av den repressiva utveckling som har skett i Kina de senaste två, tre åren.

Se inslaget genom att klicka på bilden nedan:

svtkultur