Kina dömer amerikansk redaktör till fem års fängelse

Vill börja med att tacka er läsare för bra respons sedan jag i går bad om stöd till InBeijing. En handfull har hjälpt till med månadsvis stöd via Patreon, men ännu fler har gett ännu mer via Swish. Uppskattas verkligen!

Nu i veckan dömdes James Wang till fem år och tre månaders fängelse i en kinesisk domstol för ”olaglig affärsverksamhet” efter att ha sålt några få magasin med politiskt innehåll i Kina.

Wang, som grundade och arbetade vid två magasin i Hongkong, greps i maj 2014 tillsammans med sin medarbetare Guo Zhongxiao som dömdes till två år och tre månader i fängelse. Vad som får fallet att stå ut i mängden under den senaste tidens tilltagande repression mot kinesiska media är faktumet att Wang är amerikansk medborgare.

Trots detta, och trots upprepade förfrågningar från USA:s sida, så har amerikanska diplomater nekats att få träffa Wang under hans över två år långa fångenskap.

Eftersom Kina inte tillåter dubbelt medborgarskap så är den nu fängslande Wang inte ens kinesisk medborgare. Däremot har han medborgarskap i Hongkong, och använde sitt lokala id-kort för att resa in i Kina, vilket enligt New York Times försvårar situationen betydligt:

In Hong Kong, a semiautonomous Chinese city that has its own legal system and civil liberties unknown on the mainland under an arrangement called “one country, two systems,” there is nothing illegal about publishing such material. But the Chinese authorities’ case appeared to center on the fact that some of the magazines were sold in mainland China, and that Mr. Wang had been in China at the time of his arrest, giving them jurisdiction.

(…)

Mr. Wang’s access to United States consular officials during his incarceration may have been hampered by the nature of his entry into China. His lawyer, Chen Nansha, said he had entered mainland China from Hong Kong using locally issued travel documents, not his American passport.

Americans who do not use their passports to enter China generally cannot obtain consular protection there, according to the State Department’s website.

Wangs advokat sade på telefon till New York Times att han i domstolen framhävt domen som på tok för sträng, med tanke på att bara en bråkdel av magasinens redan blygsamma försäljning skett på det kinesiska fastlandet.

De två magasin som Wang var chef över sålde för mindre än en miljon dollar under ett och halvt år från september 2012. Mindre än 10 000 dollar av denna försäljning ägde rum i Kina, och resterande del i Hongkong, vilket i juridisk mening enligt advokaten ligger utanför Kina i denna fråga enligt överenskommelsen ”ett land, två system”.

Icke desto mindre tog den kinesiska domstolen även försäljningen i Hongkong i beaktning. Fallet är oroande ur svensk synvinkel med tanke på att den svenska förläggaren Gui Minhai nu suttit i kinesiskt förvar i över nio månader.

Innehållet och försäljningsmönstret gällande Guis böcker påminner i allt väsentligt om Wangs magasin, och paralleller mellan de båda fallen dras nu i internationell media.

Maya Wang vid Human Rights Watch i Hongkong uppmanar amerikanska myndigheter att uppmärksamma och kritisera domen trots att James Wang reste till Kina med hjälp av dokumentation utfärdad i Hongkong:

Silence on the issue, she said, would only embolden Beijing to take more such actions against ethnic Chinese people who hold foreign passports. China has an expansive definition of who it considers citizens, often encompassing people like Mr. Wang, who was born in China.

“The American government, or any government, really shouldn’t buy into this narrative,” she said.

Jag har tidigare här på InBeijing också uppmärksammat hur experter varnar för att Gui Minhai riskerar fem år i kinesiskt fängelse.