Nätportaler i Kina förbjuds publicera nyheter

26 juli, 2016

Under dagen har flera rapporter kommit om hur kinesiska myndigheter i början av veckan förbjudit landets nätportaler att genomföra så kallad ”originell nyhetsrapportering”.

Portaler som Sina, Sohu och Netease ägnar sig främst åt underhållning men har också anställda som skriver artiklar rörande nyheter och samhälle.

Under måndagen beordrade Cyberspace Administration of China, som reglerar landets internet, att portalerna måste upphöra med detta eftersom sådan självständig rapportering är ett allvarligt brott mot regelverket och dessutom har ”en vidrig effekt”.

I fortsättningen ska dessa portaler endast få skriva om samhälle och politik om de utan undantag använder statliga nyhetsorganisationer som källor.

Detta är bara myndigheternas senaste steg i ledet att kontrollera landets media i en allt mer orolig och repressiv tid. Förra veckan tystades den liberala publikationen Yanhuang Chunqiu vilket Göran Leijonhufvud skriver utförligt om i Sydsvenskan:

Häromdagen dök en grupp objudna gäster upp på redaktionen för Yanhuang Chunqiu i Peking, en av ytterst få frispråkiga tidskrifter som finns kvar i Kina, kanske den sista. Besökarna slog sig ner vid några skrivbord, beställde dit mat, de åt och de sov över. Efterhand fick tidskriftens mångåriga medarbetare besked från högsta censurbyrån att de objudna gästerna var den nya redaktionen. Själva hade de fått sparken.

Allt tyder därför på att en viktig röst tystnar, en stämma som vågade kräva att Kina borde fungera som en konstitutionell demokrati enligt författningens bokstav. Tidskriften har också kritiskt granskat det styrande kommunistpartiets historia.

Allt detta sker också fem månader efter att president Xi Jinping personligen besökte redaktionerna för Xinhua, Folkets dagblad och tv-nätverket CCTV för att påminna om vikten av att följa partiets ledarskap och fokusera på ”positiv rapportering”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop