Kinas utrikesminister skäller ut journalist i Kanada

2 juni, 2016

Under gårdagen skrev jag här på InBeijing hur Kina köper sig plats i australiensisk media för att sprida sin världsbild. I dag kommer rapporter om hur utrikesminister Wang Yi skällde ut en kanadensisk reporter under en presskonferens i Ottawa för att denne frågat om mänskliga rättigheter.

Wang befann sig i veckan i Kanada för att träffa landets premiärminister Justin Trudeau och hans utrikesminister Stéphane Dion. Under onsdagen höll de båda utrikesministrarna en gemensam presskonferens där det på förhand hade bestämts att kanadensiska journalister skulle få ställa frågor till dem båda.

En reporter vid namn Amanda Connolly tog tillfället i akt och frågade Dion om relationen till Kina i ljuset av landets övergrepp mot mänskliga rättigheter, samt faktumet att den kanadensiska medborgare Kevin Garratt har suttit anhållen i Kina sedan 2014 anklagad för spioneri.

Dion svarade något tillknäppt att han haft ett ”uppriktigt samtal” med Wang om mänskliga rättigheter, samt att det är nödvändigt att göra framsteg trots att det är mycket på detta område som de två länderna inte är överens om.

Kinas utrikesminister Wang var dock synbart upprörd över frågeställningen och fyllde snart i sin kanadensiska kollegas svar:

Wang later weighed in with his own response, telling the reporter, “I have to say that your question is full of prejudice against China and arrogance … I don’t know where that comes from. This is totally unacceptable,” he said through an interpreter.

He continued, visibly angry. “Other people don’t know better than the Chinese people about the human rights condition in China and it is the Chinese people who are in the best situation, in the best position to have a say about China’s human rights situation.”

Wang asked the journalist if she had ever been to China. “Do you know that China has lifted more than 600 million people out of poverty? … And do you know China has written protection and promotion of human rights into our constitution?”

Canada’s foreign minister stood by quietly as he continued. “So I would like to suggest to you please don’t ask questions in such an irresponsible manner and though we welcome goodwill suggestions, we reject groundless or unwarranted accusations,” he said.

Det finns många anmärkningsvärda aspekter med detta. Till att börja med själv påståendet om att ”Kina har lyft 600 miljoner personer ur fattigdom”, vilket är ett av kommunistpartiets vanligaste argument för att legitimera sitt fortsatta maktmonopol.

Givetvis är det ju dessa personer som sedan 1978 i sitt eget anletes svett själva jobbat sig upp från den fattigdom som 30 år av maoistisk politik innebar. Myndigheterna har inte på något vis skänkt en förbättrad levnadsstandard till dessa hårt arbetande kineser; tvärtom så fortsätter partiets byråkrati och korruption än i dag att försvåra för många av landets entreprenörer.

Vidare kan man även fråga sig vem det egentligen är som är arrogant? Det är Wang som bjudits in till Kanada, där han sedan läxar sedan upp en kanadensisk journalist för att denne ställt en fråga om mänskliga rättigheter till Kanadas utrikesminister. (Undrar just hur den kinesiska reaktionen blivit om en västerländsk minister läxat upp en kinesisk reporter ivid en presskonferens i Peking.)

Vidare så visar Wangs reaktion hur Kinas regim per definition ser det som ”oacceptabelt” att ens ställa en fråga om mänskliga rättigheter. Men samtidigt hänvisar han till att mänskliga rättigheter står inskrivet i landets konstitution – varför är det då så känsligt att tala om?

Slutlogen har utrikesminister Dion fått mycket kritik för att han bara såg på och inte reagerade då hans kinesiska motpart gick lös på journalisten. Man får hoppas att det berodde på att beteendet gjort honom mållös.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.