Kinas kallar Taiwans president ”extremist” för att hon är singelkvinna

Kinesisk statlig media publicerade tidigare i veckan en artikel om Taiwans nya president Tsai Ing-wen, som gick ut på att hon är oförmögen att leda landet i egenskap av kvinna.

I artikeln beskrevs Tsai som ”extrem” och ”känslomässig” på grund av att hon vare sig har make eller barn, rapporterar bland annat Washington Post:

”As a single female politician, she does not have the emotional burden of love, the restraints of ’family’ or concerns of children. Her political style and strategy often grows emotional, individualized and extreme,” writes Wang Weixing, a Beijing-based Taiwan specialist.

The piece concludes that China’s Taiwan policy should be framed according to these concerns. “When dealing with Tsai Ing-wen, we must consider the important factors of her experience, personality and mentality,” he wrote.

Artikelförfattaren Wang är en inflytelserik akademiker inom Kinas militär och tillika medlem av Association for Relations Across the Taiwan Strait, som på myndigheternas vägnar hjälper till att sköta relationen med Taiwan.

Han är alltså en av Kinas ledande experter på Taiwan och utbildar även sina studenter i frågan. Denne ”expert” kallade i sin artikel vidare Tsai för ”singelkvinna-politikern” vars ”onormala värderingar” gör henne omöjlig att lita på.

tsai kattTsai Ing-wen har medvetet valt att inte skaffa familj, och har flera gånger sagt att hon är som mest lycklig då hon leker med sina två katter.

Påhoppen slutar inte heller vid Tsais kön. Wang uttrycker också misstankar om att Tsai är lojal mot Japan, eftersom hon gillar risbollar och har en bra relation med japanska premiärministern Shinzo Abe.

Kanske ännu intressantare än själva artikeln är reaktionerna den skapade i Kina. Flera internetanvändare uttryckte sin avsky över tonen och sexismen, varpå de ifrågasatte substansen i kritiken och framhöll att Tsai är en kvinna som beundras världen över.

Kritiken bidrog till att artikeln plockades bort från internet redan inom ett dygn, och nu inte finns kvar på den tidning med nära band till statliga nyhetsbyrån Xinhua som först publicerade texten.

I en intervju 2012 förklarade Tsai för ett taiwanesiskt magasin att hon medvetet valt singellivet för att bättre kunna fokusera på sin karriär. Samma uttryckte hon på Facebook sin synpunkt att det i dagens moderna samhälle är möjligt att få allt vad ett äktenskap för med sig även utan ett giftermål.

På Taiwan avböjde man bemöta artikelns innehåll officiellt, men för många av önationens invånare fungerade texten som ännu ett bevis på att Kina till varje pris försöker smutskasta landets populära president.