USA skrotar sitt vapenembargo mot Vietnam

24 maj, 2016

Barack Obama befinner sig nu på statsbesök i Vietnam, där han just meddelade att USA ämnar lyfta sitt vapenembargo mot sin gamla ärkefiende bara fyra årtionden efter vietnamkrigets slut.

Under ett möte i Hanoi sade Obama att beslutet var baserat på USA:s önskan att normalisera de diplomatiska relationerna med Vietnam, samt röja undan en ”kvarleva från kalla kriget”. Han undvek givetvis att nämna Vietnams konflikt med Kina som en anledning.

Under 2014 uppstod dödliga anti-kinesiska upplopp i Vietnam sedan Kina placerat en oljerigg inom vad som enligt internationella konventioner är vietnamesiskt kustvatten. Samma år lyfte USA delvis sitt vapenembargo mot Vietnam.

Sedan dess har konflikten i Sydkinesiska havet trappats upp ytterligare, och nu gör USA det möjligt för Vietnam att även köpa ”dödliga vapen” från amerikanska tillverkare.

Detta möjliggör även, enligt Obama, att ”Vietnam har tillgång till de vapen man behöver för att försvara sig självt”.

Kinas kompromisslöst expansiva politik i Sydkinesiska havet fungerar verkligen som bevis för tesen ”min fiendes fiende är min vän”. Under de senaste åren har flera länder vars kustvatten Kina gör anspråk på närmat sig antingen USA eller varandra.

I januari 2016 godkände Filippinernas högsta domstol ett avtal om militärt samarbete som ger USA rätt att stationera trupper i närheten av de konstgjorda öar som Kina byggt utanför landets kust. USA kan nu där bygga militära faciliteter, stationera flyg och fartyg samt utbilda filippinska styrkor.

Beslutet är en stor kontrast mot den anti-koloniala retorik som hördes i det filippinska parlamentet för bara drygt två årtionden sedan, då det beslutades att de amerikanska styrkor som då fanns i landet var tvungna att ge sig av.

Sommaren 2015 skänkte även Japan tio splitternya patrullbåtar till Filippinerna, samtidigt som de båda länderna tecknade ett avtal om gemensamma militärövningar och utökat militärt utbyte.

Tidigare denna månad skrev jag även här på InBeijing hur Filippinerna tagit sin territoriella konflikt med Kina till Haagtribunalen. Där har man fått stöd av Vietnam, som även de har försett tribunalen med dokument som backar upp den filippinska ståndpunkten.

Det är alltså tydligt att Kinas aggressiva utrikespolitik inte bara leder till kapprustning; den är också kontraproduktiv då många av regionens andra länder närmar sig varandra militärt.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.