Publicerat: Pekings konstscen

18 maj, 2016

I förra numret av Konstvärlden finns en åtta sidor lång feature av mig om Pekings konstscen. Artikeln går under avdelningen ”konstresa” och ger en rad tips på platser att besöka för den konstintresserade turisten.

Vid sidan av tips finns även en bakgrund till Kinas och Pekings dynamiska konstscen. Förändringarna har varit stora i modern tid; under kulturrevolutionen var konst i praktiken förbjudet, men i dag är Kinas konstmarknad en av de största och mest intressanta i världen.

Artikeln innehåller även ett par intervjuer, bland annat med australiensaren Brian Wallace som bott i Peking sedan 1984. Han öppnade 1991 Kinas första privata konstgalleri, som än i dag är beläget i ett av den gamla stadsmurens få kvarvarande vakttorn.

Wallace berättar bland annat om hur det inte fanns någon konstscen alls i Kina på den tiden, samt de många utmaningar som konstnärerna i Peking mött under utvecklingens gång.

Läs artikeln här nedan eller i större version via Scribd.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.