Man i Xinjiang dömd till sju års fängelse för att ha sett på film

De senaste veckorna har det varit relativt tyst från Kinas muslimska provins Xinjiang, som plågats av en våldsspiral vilken tilltagit sedan Xi Jinping blev president 2013. Men tro inte att vare sig motsättningar eller repression försvunnit för det.

I dag rapporterar Radio Free Asia att en man vid namn Eli Yasin som tillhör den etniska minoriteten uigur just dömts till sju års fängelse för att ha sett på en film om muslimsk migration som myndigheterna bedömt vara politiskt känslig.

Filmen väckte misstankar om att mannen planerade bege sig utomlands tillsammans med familjemedlemmar för att delta i jihad. Intressant nog så har en lokal tjänsteman sagt till media att domen saknar grund, skriver bland annat The Guardian:

But a local security chief for Yasin’s village says none of the accused are in any position to leave China, as they are impoverished and need to work on the family farm to help provide for children and younger relatives.

“All of them were over 40 years of age,” said Hesen Eysa, security chief for Yasin’s Karasu village. “They had a farm, and they were struggling to survive and provide for their children’s education,” he told Radio Free Asia’s Uighur service.

“They showed no signs of opposing the government. At least I never saw any signs of this. As a security chief, I am having a hard time explaining these charges to the people in my village. None of this makes any sense. It is very unjust.”

Enligt Radio Free Asia anhölls Yasin – tillsammans med sina två systrar och deras män – i maj 2015 och fick sin dom i februari i år. Att domen blir känd först tre månader senare visar hur bristfällig informationen om vad som egentligen sker i Xinjiang är.

I min kommande bok finns ett helt kapitel tillägnat de motsättningar som finns i Xinjiang och Tibet. Där skriver jag om hur myndigheterna går till extrema längder för att kontrollera informationsflödet från dessa provinser. Exempelvis har journalisten Shorhet Hoshurs tre bröder arresterats eller fängslats på grund av missnöje med Hoshurs rapportering sedan han flyttade till USA.

Vidare citerar jag i boken advokater som menar att domstolarna i Xinjiang är oförutsägbara och ofta delar ut hårdare straff än i övriga Kina; i början av 2016 dömdes exempelvis en man vid namn Zhang Haitao till 19 års fängelse för att ha kritiserat Kinas politik i Xinjiang på internet. (Jämför det med den elva år långa fängelsedomen för nobelpristagaren Liu Xiaobo.)