Nordkorea utvisar journalister, lovar fortsätta utveckla kärnvapen

9 maj, 2016

Sedan i fredags pågår Nordkoreas första partikongress på 36 år. Landets unga diktator Kim Jong Un har bland annat presenterat en ny ekonomiska femårsplan och klargjort att Nordkorea tänker fortsätta utvecklingen av sina kärnvapen.

Under kongressen har Nordkorea för första gången officiellt deklarerat att man är en ”ansvarstagande kärnvapennation”, vilket innebär att man inte kommer använda dessa vapen innan landets suveränitet hotas av andra aktörer med kärnvapen.

Vidare förklarade nyhetsbyrån Korean Central News Agency att Nordkorea avser tillverka såväl fler som mer avancerade kärnvapen:

”We will consistently take hold on the strategic line of simultaneously pushing forward the economic construction and the building of nuclear force and boost self-defensive nuclear force both in quality and quantity as long as the imperialists persist in their nuclear threat and arbitrary practices,” KCNA said.

Det har varit blandade budskap även vad gäller signalpolitiken till Sydkorea. Under söndagen uppgav samma nyhetsbyrå att Nordkorea antagit en resolution som syftar till en ”blomstrande och modern ekonomi” och kommer arbeta för en återförening av Koreahalvön på fredlig väg som tillåter nordsidan att behålla sitt politiska system.

Meddelandet kom dock med brasklappen om att Nordkorea utan nåder kommer förinta allt motstånd om Seoul istället skulle föredra väpnad konflikt. Bland annat Washington Post citerar Kim Jong Un:

“But if the South Korean authorities opt for a war, persisting in the unreasonable ‘unification of social systems,’ we will turn out in the just war to mercilessly wipe out the anti-reunification forces and achieve the historic cause of national reunification, long-cherished desire of all Koreans,” he said.

Sydkoreanska myndigheter beskrev den halvt utsträckta handen som ”propaganda” utan uppriktighet. Seoul vidhåller sin tidigare position om att sådana samtal kan äga rum mellan de båda länderna först då Nordkorea menar allvar med att skrota sina kärnvapen.

Den pågående kongressen är unik på så vis att över 100 journalister från 12 länder har bjudits in för att ”bevaka” denna.

Journalisterna har dock inte fått tillgång till själva kongressen utan måste använda sig av material från Nordkoreanska nyhetsbyrån och andra officiella källor, medan de körs runt för att besöka olika destinationer i huvudstaden Pyongyang, uppger bland annat Reuters:

On Monday, visiting media were taken to a textile factory named after Kim Jong Suk, the wife of state founder Kim Il Sung and the grandmother of the current leader. They have also been taken to a maternity hospital, electric cable factory and children’s center – model sites that are also on tourist itineraries.

At the textile factory, workers were urged on in their labor by propaganda music and slogans on posters.

”Lets open the heyday of building a powerful prosperous nation in this year of the Seventh Congress of the Workers’ Party of Korea!”, one of the signs said.

Som i en varning inför kongressen anhöll nordkoreansk polis dessutom under fredagen BBC:s journalist Rupert Wingfield-Hayes. Han var inte där för att rapportera från själva kongressen, utan skulle precis lämna landet under fredagen efter att ha fått tillstånd att resa runt med nobelpristagare och skriva om utvecklingen i Nordkorea.

Det visade sig sedan att nordkoreanska myndigheter inte var nöjda med Hayes rapportering i allmänhet, och från ett suspekt modernt sjukhus i synnerhet:

Reports said that North Korean officials were unhappy about Wingfield-Hayes’ coverage of a visit to a children’s hospital in Pyongyang along with Nobel prize laureates.

In the report, which aired last week, Wingfield-Hayes said the patients at the hospital looked “remarkably well, and there isn’t a real doctor in sight”. He added: “Everything we see looks like a set-up.”

Uttalanden från Nordkorea gör gällande att Hayes ”förödmjukade landets värdighet” och visade brist på respekt mot Kim Jong Un. Efter åtta timmars förhör tilläts han dock lämna landet under måndagen.

Liksom många analytiker bedömer verkar partikongressen främst användas av Kim Jong Un för att konsolidera sin makt och legitimera sin hårda utrikespolitiska linje. De som mot förmodan väntade sig några liberala reformer får bestämt vänta ett tag till.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.