Kina och Panama Papers

Då skandalen Panama Papers rullades upp under helgslutet upptäcktes att även flera höga kinesiska politiker och deras familjer gömt tillgångar i så kallade brevlådeföretag.

Minst åtta nuvarande eller tidigare medlemmar av kommunistpartiets politbyrå kopplas till skandalen. Där ibland Xi Jinping, då maken till presidentens syster köpt ett företag i Panama för en dollar.

Även familjemedlemmar till Liu Yunshan och Zhang Gaoli nämns i utredningen. De båda är nuvarande medlemmar av politbyråns ständiga utskott som är Kinas högsta politiska instans.

I papperna finna också Li Xiaolin, dotter till den avskydda tidigare premiärministern Li Peng som är ökänd för sin ledande roll under massakern vid Himmelska fridens torg och därefter för skamlös korruption.

Trots detta har Li Peng – liksom Liu Yunshan och Zhang Gaoli – sluppit undan president Xi Jinpings omfattande kampanj mot korruption.

Med tanke på denna kampanj är Panama Papers särskilt pinsamt för Kina. Kampanjen har nämligen fått mycket kritik för att vara ett svepskäl för Xi Jinping att rensa ut politiska motståndare, snarare än att bekämpa korruption på riktigt.

Panama Papers ger ytterligare fog för denna teori och därför gör politiker och media i Kina sitt bästa för att tysta ner skandalen. Enligt Reuters har myndigheterna valt att inte kommentera händelsen alls, men det gjorde under dagen partitidningen Global Times:

But the Global Times, an influential tabloid published by the ruling Communist Party’s official People’s Daily, suggested in an editorial on Tuesday (April 5) that Western media backed by Washington used such leaks to attack political targets in non-Western countries.

”The Western media has taken control of the interpretation each time there has been such a document dump, and Washington has demonstrated particular influence in it,” the paper said.

(…)

Searches for the word ”Panama” on Chinese search engines bring up stories in Chinese media on the topic, but many of the links have been disabled or only open onto stories about allegations directed at sports stars.

Searches for ”Panama Papers” in Chinese bring up a warning that the results ”may not accord with relevant laws and rules so can’t be shown”.

Global Times nämnde givetvis inte kinesiska aktörers inblandning i affären. Kort sagt så censurerar Kina skandalen vad gäller inhemska politiker eller exempelvis Rysslands president Vladimir Putin, men väljer att göra information om fotbollsstjärnor som Lionel Messi eller vissa västerländska tjänstemän tillgänglig för den inhemska publiken.

Så medan Panama Papers leder till avgångar i Sydamerika och krav om nyval på Island – samt en allmän debatt om samhällsmoralen i en majoritet av världens länder – så innebär den selektiva censuren att skandalen knappt kommer leda till någonting alls i Kina. Förutom att möjligen späda på bilden av att utlänningar vill Kina illa.