South China Morning Post senaste tidningen att blockeras i Kina

South China Morning Post, en anrik och tvåspråkig tidning baserad i Hongkong, är det senaste i raden av offer för Kinas censurmyndighet. Nu i veckan blockerades nämligen tidningens kinesiska hemsida på fastlandet.

Dessutom raderades South China Morning Posts konton på sociala medier som Wechat, Sina Weibo och Tencent Weibo som alla användes för att posta länkar till tidningens innehåll online till över en miljon följare.

Anledningen till den plötsliga blockeringen sägs vara en kolumn skriven av tidningens chefredaktör Wang Xiangwei, som menar att vänsterradikala politiker i Kina utnyttjar Xi Jinpings anti-korruptionskampanj för att attackera ideologiska meningsmotståndare.

Kolumnen sågs som extra känslig eftersom den länkade samman Xi Jinpings pågående kampanj med händelser som utspelade sig under Mao Zedongs kulturrevolution, även om inga direkta anklagelser riktades mot Xi själv.

Wang skrev även att anti-korruptionskampanjen utgör ett hot mot Kinas ekonomiska tillväxt, eftersom många tjänstemän och affärsmän nu är så rädda att åka dit för korruption att de väljer att inte göra några affärer alls.

Blockeringen visar graden av den kontrollmani som gripit Kinas censurmyndighet på senare tid, rapporterar bland annat CNN:

”We’re really in the midst of a new phase of the crackdown on Weibo,” said David Bandurski, a researcher at the China Media Project at Hong Kong University. He noted the recent deletion of the Weibo accounts of outspoken businessman Ren Zhiqiang, who had around 37 million followers.

Händelsen är också anmärkningsvärd eftersom näthandelsjätten Alibaba i fjol köpte SCMP Group – som ger ut South China Morning Post – i syfte att göra tidningens rapportering om Kina ”mer positiv”.

Affären är inte avslutad ännu, men det verkar som att det nya ägarskapet trots en uttalad välvilja om att rapportera positivt om Kina inte är skydd nog mot landets allt mer aktiva censurmyndighet.