Befinner mig just nu på Okinawa, i början på en 17 dagar lång Japanresa som är en kombination mellan arbete och nöje. Under helgen besökte jag den lilla byn Ogimi vars dryga 3 000 invånare har bland den högsta medelåldern i världen.
Okinawa är ett av en handfull områden världen över där invånarnas kost – i kombination med goda gener och en aktiv livsstil – tros förlänga deras livstid.
Efter besöket kan jag konstatera att invånarna främst äter sina egenodlade grönsaker och lever ett aktivt liv; en kvinna jag intervjuade som snart skulle fylla 100 jobbade i sin trädgård varje dag för att underhålla sin balans och fingrarnas motorik.
Dessutom är de gamla sällan ensamma. Det är inte tal om några ålderdomshem här inte, utan grannar och familj tar hand om varandra på ett föredömligt vis.
Mer om invånarnas kosthållning och övriga livshemligheter kommer ni få läsa i ett av mina reportage framöver. Håll så länge till godo med en handfull bilder från Ogimi här nedan:
Är man 90 år gammal har man rätt att ta en paus.
På Okinawa odlar man sina egna ingredienser – här papaya.
Om två dagar fyller denna kvinna 100 år. Och hon äter gärna godis.
Tävlingsinstinkten sitter kvar!
Här snackas det oavbrutet om blommor, växter och grönsaker.
Denna blott 67 år unga restaurangägare tillreder ännu en nyttig måltid.