Repressionen når nya höjder på Kinas sociala medier

28 februari, 2016

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om hur president Xi Jinping besökte Kinas tre största redaktioner för att kräva att landets medier ska fokusera på ”positiv rapportering” och värna om kommunistpartiets auktoritet.

Analytiker påpekade då att denna sorts presidentbesök är ytterst ovanligt och tyder på ökade krav på statlig media att följa de politiska direktiven från kommunistpartiets ledarskap, som i allt högre utsträckning utformas av Xi Jinping personligen.

Sedan Xi Jinping har tagit makten tillåts allt mindre kritik mot landets ledarskap, vilket också blev tydligt i samband med detta besök.

En av de få som vågade kritisera Xi Jinpings direktiv till landets medier var fastighetsmogulen Ren Zhiqiang, som inför sina 37 miljoner följare på mikrobloggen Sina Weibo påpekade att de berörda mediaföretagen finansieras av skattebetalarnas pengar och därmed bör tjäna allmänheten snarare än kommunistpartiets ledarskap.

Marknadsliberala Ren har gjort sig känd för att vara frispråkig på sin mikroblogg, där han tidigare kritiserat allt från ekonomisk ojämlikhet till korruption och ljusskygga fastighetsaffärer.

Men denna gång fick han svar på tal. Bara ett par dagar senare beskylldes Ren av en nyhetssida med nära band till myndigheterna i Peking för att sprida “anti-kommunistiska tankar” och vilja störta partiet till fördel för västerländsk konstitutionalism.

I hotfull ton varnades Ren för att beteenden som skapar kaos kommer ådra sig folkets ilska, och provocerande handlingar mötas av “folkligt motstånd”.

I ett klart bevis över hur intolerant kommunistpartiet nu blivit inför den minsta lilla kritik, rapporterade statliga CCTV under söndagen att Rens mikroblogg ska raderas.

Han beskylls för att ha postat olaglig information med negativ samhällspåverkan som följd:

The verified account of Ren Zhiqiang, a famous Chinese property mogul with over 37 million followers on Weibo, was taken down on Sunday, according to a statement published on the website of Cyberspace Administration of China (CAC), China’s top Internet watchdog.

In the statement, CAC spokesman Jiang Jun accused Ren that he “continuously publishes illegal information” and “caused negative social impacts” leading to his account closure. Jiang also said well-known figures like Ren should be “especially aware of how to utilize their influence properly.”

(…)

According to CAC, China has halted or blocked over 580 individual social media accounts since early February, including those of popular commentators, for rumormongering, misleading public and spreading other illegal information.

CCTV skriver även att en skådespelare, en tidningsredaktör och en föreståndare vid ett konstcenter är de senaste i raden att få sina mikrobloggar avstängda.

Vidare har CCTV sänt ännu ett framtvingat erkännande i veckan, denna gång från en advokat som givit rättslig hjälp till kristna vars kyrkor jämnats med marken.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.