Kina storsatsar på fotboll

Fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson citerades i veckan av The Guardian säga att Kina mycket väl kan vinna fotbolls-VM inom de närmsta tio åren.

Uttalandet gjordes inför mötet mellan hans nuvarande lag Shanghai SIPG och Melbourne Victory i asiatiska Champions League. Svennis uttryckte då sin övertygelse om att han är på rätt plats vid rätt tillfälle, och menar att det riktigt går att känna hur fotbollen växer i Kina.

Han jämför känslan med sin tid i Italien på 1990-talet och England på 2000-talet, då ”varje spelare” ville komma till dessa ligor tack vare bra fotboll och höga löner. 2016 verkar det som att alla spelare istället vill komma till Kina av samma anledningar, menar Svennis.

Under den begränsade period som europeiska klubbar får köpa nya spelare under vinterhalvåret spenderade klubbarna i engelska Premier League mest pengar på övergångar; sammanlagt 253 miljoner euro. Klubbarna i Kinas högstaliga spenderade dock 331 miljoner euro under januari och februari, vilket var mest i hela världen.

Enligt Transfermarkt spenderade klubbarna i Kinas högstaliga mer pengar på övergångar denna vinter än alla klubbar i Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien tillsammans. Faktum är att den kinesiska andraligan också slår samtliga europeiska förstaligor förutom den engelska.

Bland annat Alex Teixeira har lockats till Jiangsu Sunning i Kinas förstaliga som betalade 50 miljoner euro för brassen. Guangzhou Evergrande köpte loss den colombianske landslagsforwarden Jackson Martinez från Atletico Madrid för 42 miljoner euro.

De stora övergångssummorna har fått bland annat Arsenals tränare Arsene Wenger att uttrycka oro, eftersom ”Kina verkar ha finanserna att flytta en hel europeisk liga till Kina”.

Som så ofta i Kina så finns bakomliggande politiska motiv. För ett år sedan så inledde en reformkommitté där president Xi Jinping är ordförande – och som normalt sett sysslar med politik och ekonomi – så kallade ”fotbollsreformer med kinesiska förtecken”.

I dessa reformer ingår att antalet fotbollsakademier i Kinas ska tiodubblas och uppgå till 50 000 stycken år 2025. Fotboll ska också göras obligatoriskt i grundskolan.

Enligt The Economist har Xi Jinping sägs gillat fotboll sedan barnsben, och menar vidare att denna sport kan verka positivt för patriotism och medföra en känsla av kollektivism.

The Guardian kommenterar även vad gäller Xi Jinpings satsning:

The Chinese president, lionised by Communist party spin doctors as a die-hard football fan, has vowed to turn China into a footballing superpower as well as an economic one.

Construction work has begun on thousands of football academies since he took office in late 2012, as part of the president’s roadmap to transform his country’s on-field fortunes. Top European and South American clubs and coaches have been invited to help China revive its domestic game.

Signalpolitiken och utvecklingen har snappats upp av näringslivet. I oktober i fjol köpte riskkapitalbolaget China Medical Capital tv-rättigheterna till kinesiska förstaligan i fem år framöver för motsvarande 10 miljarder kronor, vilket var 25 gånger så mycket som statliga tv-bolag betalade för samma rättigheter år 2015.

Bolaget har redan sålt de två första åren med vinst, och köpte i december en 13 procent stor ägarandel i Manchester City, bara ett par veckor efter att bolagets ägare följt Xi Jinping på ett besök vid klubbens faciliteter.

Kinas rikaste man Wang Jianlin köpte nyligen 20 procent av Atletico Madrid, och hans företag Dalian Wanda har investerat miljontals dollar för att träna 180 kinesiska spelare i Spanien.

Vidare har ett stort antal tränare från Spanien och Brasilien även lockats till Kina. Dussintals tränare från Real Madrid har anställts av Guangzhou Evergrande Taobao för att träna de 3 000 ungdomar som finns vid lagets fotbollsakademi.

Monsterlöner betalas ut; Ezequiel Lavezzi uppges tjäna motsvarande tio miljoner kronor i månaden genom sitt nya kontrakt med en mittenklubb i Kinas förstaliga.

Därmed kan Kina komma att ersätta USA som destination för spelare som prioriterar pengar högre än prestige. Frågan är hur fort det kommer gå för landslaget att uppfylla Svennis profetia.

FIFA:s världsranking placerar i skrivande stund Kina på plats 93. Det är en position före Färöarna, men bakom såväl Botswana som Antigua & Barbuda.