Kina trappar upp ”patriotisk utbildning”, nu även i utlandet

Kinas utbildningsministerium började det nya året med uppmaningar om ökad ”patriotisk utbildning” i varje aspekt av landets utbildning via textböcker, hemläxor, museibesök och internet.

Detta enligt ett dokument som ministeriets partiorganisation godkände och spred bland tjänstemän inom utbildningssektorn redan i januari, men som offentliggjordes av statliga nyhetsbyrån Xinhua först denna vecka.

Enligt dokumentet ska den ”patriotiska andan” föras över genom ”alla ämnen, läroplaner och standarder i grundskolan och högre utbildning inom moral, språk, historia, geografi, sport, kultur och så vidare”.

Bland annat New York Times översätter några av dokumentets formuleringar:

The document demands that university and college students be instructed more thoroughly to “always follow the party” and be “clearly taught about the dangers of negativity about the history of the party, nation, revolution and reform and opening up, as well as of vilifying heroic figures.”

En ny aspekt av denna patriotiska utbildning, som New York Times menar visar hur president Xi Jinping går längre än sina föregångare, är uppmaningarna även gäller studenter och institutioner utanför Kina:

“Assemble the broad numbers of students abroad as a positive patriotic energy,” the document says. “Build a multidimensional contact network linking home and abroad — the motherland, embassies and consulates, overseas student groups, and the broad number of students abroad — so that they fully feel that the motherland cares.”

Målet med sådana initiativ kan bland annat innefatta att kinesiska tjänstemän får ett varmt välkomnande vilka länder de än besöker. Då Xi Jinping var på statsbesök i Storbritannien i fjol syntes hundratals kinesiska utbytesstudenter vifta med välkomstflaggor som distribuerats av Kinas ambassad i London, vilket givetvis ser bra ut inför omvärlden.

Än viktigare kan det innebära att kinesiska studenter även i utlandet börjar förmedla kommunistpartiets världsbild och historieskrivning, vilket flera gånger redan skett då lärare vid utländska universitet drabbats av hat och hot efter att ha undervisat utbytesstudenter från Kina i kommunistpartiets historiska snedsteg.

Ett par av nyckelpunkterna i dokumentet var just att ”guida studenter till att upprätta och bibehålla en korrekt åskådning av historien, nationen och kulturen” samt att ”konstant stärka deras känsla av tillhörighet med den kinesiska nationen”.

Enligt Kinas utbildningsministerium studerar cirka 1,7 miljoner kineser i utlandet, varav 300 000 i USA. Storbritannien, Kanada och Australien är andra vanliga destinationer för kinesiska studenter.