Kina bannlyser Miss Kanada och Miss Taiwan från skönhetstävling

Tidigare i år skrev jag här på InBeijing hur kinesiska säkerhetsagenter sökt upp och hotat Anastasia Lins familj, efter att hon blivit utsedd till Miss Kanada i somras. Lin, som är av kinesiskt ursprung men flyttade till Kanada då hon var 13 år gammal, skulle därmed representera Kanada i skönhetstävlingen Miss World som går av stapeln nu i december på den kinesiska ön Hainan.

Kinesiska myndigheter gladde sig knappast åt detta, eftersom Lin är såväl förespråkare av mänskliga rättigheter i Kina som utövare av Falun gong. Hennes far, som fortfarande bor i Kina, fick alltså omgående besök av säkerhetsagenter som framför allt klagade över att Lin i egenskap av känd skådespelerska ofta påtalar bristerna av mänskliga rättigheter i Kina.

Det hade varit sannolikt att Lin talat om detta även under Miss World på Hainan. Därför beslutade Kina att helt sonika vägra henne inträde i landet och därmed även omöjliggöra för henne att ställa upp i tävlingen.

Redan för några veckor sedan uttryckte Lin oro över att hon inte fått något visum för att ta sig till Hainan, trots att hennes medtävlare fått sina visum i tid. Lin bokade ändå en biljett till Hainan via Hongkong, men då hon anlände dit i helgen fick hon inte gå på planet utan fick istället veta att numera är bannlyst från att resa till Kina.

Som om det inte vore nog att svartlista Lin, tyckte statliga tidningen Global Times även att det var på sin plats med att förtala henne, rapporterar bland andra Washington Post:

The regime-sanctioned newspaper Global Times fretted about the public relations fallout: “When such a 25-year[-old] pretty girl grumbles that she is denied a visa for speaking the truth and criticizing the Chinese government,” the newspaper wrote, “her words can easily gain sympathy from the Western public that already holds prejudices against China.” But, the Global Times article said, people should not be fooled: “Lin has to pay a cost for being tangled with hostile forces against China.”

Washington Post intervjuar även Lin som misstänker att kinesiska myndigheter vill använda henne som ett avskräckande exempel för kineser bosatta utomlands som talar illa om myndigheterna. Samma hot föreligger även för exempelvis akademiker och forskare vars karriärer är beroende av frekventa resor till Kina.

Och bara ett par veckor innan Lin bannlystes från Miss World, blev det klart att Miss Taiwan inte tillåts delta i tävlingen Miss Earth. Anledningen är att hon vägrat byta ”Taiwan R.O.C.” till ”Chinese Taipei” på den banner hon ska bära tvärs över axeln under tävlingens gång.

”Taiwan R.O.C.” står för Taiwan Republic of China och är Taiwans officiella namn. Men på grund av Kinas invändningar om att Taiwan inte är ett självständigt land, tvingas dess invånare i internationella idrottstävlingar eller andra evenemang i regel byta såväl flagga som namn till ”Chinese Taipei”.

Årets taiwanesiska skönhetsdrottning Ting Wen-yin vägrar dock göra detta, eftersom hon med egna ord ”varken kommer från Kina eller från Taipei”. (Ting är från Taiwans södra delar, medan Taipei ligger i norr.) Shanghaiist ger en bakgrund till namnhärvan:

At Miss Universe, Taiwan’s contestant wore the sash, ”Miss Taiwan, R.O.C.” up until the early 2000s. The watershed moment appears to have been in 2003, when the island’s representative, Beverly Chen, succumbed to pressure and put on the ”Miss Chinese Taipei” sash.

Chen told journalists tearfully at a press conference at the time that she was given two sashes by pageant organisers, one reading ”Miss Taiwan” and the other ”Chinese Taipei.”

”I was told to wear the Chinese Taipei one in front of the media. The Miss Taiwan one was only for occasions where the media were absent.” Shocked and humiliated by the treatment, Chen says she was taken aback as Panama was one of few countries in the world that had full diplomatic relations with Taiwan.

På kort tid har Kina alltså hindrat två unga tjejer att ställa upp i internationella tävlingar, på grund av detaljer eller politiska uppfattningar.

På kort sikt drabbar detta givetvis kvinnorna i fråga, men på lång sikt får många liknande exempel säkerligen Kina att självt framstå i dålig dager.

Och, slutligen för den som är nyfiken på hur kvinnorna i fråga ser ut, se nedan!

misskanadaMiss Kanada – bannlyst för att ha fel politiska åsikter.

misstaiwanMiss Taiwan – bannlyst för att bära fel namn över axeln.