Kina börjar säga upp abonnemang som använder utländsk mjukvara eller VPN

Hur långt är Kina redo att gå för att hindra att utländskt innehåll når landets nästan 700 miljoner internetanvändare? Klart är i alla fall att man föregående vecka gick ett stort steg längre.

Rapporter från bland annat New York Times gör gällande hur kinesiska användare av internet fått sina mobilabonnemang automatiskt uppsagda för att ha använt vissa utländska appar eller VPN-tjänster. (VPN, som används för att kringgå Kinas internetcensur, skriver jag mer ingående om här.)

Än så länge ska företeelsen vara begränsad till provinsen Xinjiang i nordvästra Kina, där flera användare fått sina telefonnummer avstängda med kort notis. The Next Web citerar en av dem:

An affected citizen from the regional capital of Urumqi, who wished to remain anonymous for fear of further persecution, shared a text message they received from their mobile carrier:

”Due to police notice, we will shut down your cellphone number within the next two hours in accordance with the law. If you have any questions, please consult the cyberpolice affiliated with the police station in your vicinity as soon as possible”.

It’s unclear as to how many people in Xinjiang have been affected and when they will have their numbers restored. Local mobile carriers have declined to comment or have referred questions to the police.

Det är också oklart om åtgärden kommer sprida sig till andra delar av Kina, eller om den införts i Xinjiang med anledning av terrordåden i Paris. I Xinjiang finns nämligen en muslimsk minoritet vars förhållande med Kinas myndigheter blivit allt mer infekterat de senaste åren.