Kinas statliga media förfalskar den moderna historien

Att Kinas kommunistparti försöker kontrollera landets historia är knappast någon hemlighet. Men ett särskilt tydligt och otäckt exempel dök upp i det statliga tv-nätverket CCTV under föregående helg.

Då visade en dokumentär på CCTV 1 en framsida av statliga tidningen Folkets dagblad från 1982. Men det var bara ett problem – framsidan hade manipulerats.

En bild av den dåtida politiska ledaren Zhao Zhiyang hade helt enkelt tagits bort, och ersätts av Li Xiannian, en annan politiker som vid samma tid hade lägre rang än Zhao och befann sig längre ner på samma framsida.

South China Morning Post plockade under helgen upp nyheten och visar de båda förstasidorna bredvid varandra:

人民日報
Originalframsidan av Folkets dagblad från 1982, då Hu Yaobang valdes till generalsekreterare och Zhao Zhiyang var medlem i politbyråns ständiga utskott..

cctv1
..samma framsida som den visades i veckan på statlig tv, händigt avklippt på mitten.

kina cctvDe båda sidorna i jämförelse för tydlighets skull.

Anledningen till dokumentären under föregående helg var firandet av Hu Yaobangs 100-årsdag. Hu var en hos allmänheten mycket populär politiker som utsågs till kommunistpartiets generalsekreterare vid ett plenum 1982, varpå den aktuella framsidan publicerades.

Hu Yaobang avsattes 1987 då han ansågs vara för liberal för den konservativa falangens smak. Han dog sedan våren 1989 efter en hjärtattack vid ett kritikmöte, vilket orsakade protester som ledde till stora protester vilka i sin tur resulterade i massakern vid Himmelska fridens torg 4 juni 1989.

Problemet med den censurerade framsidan från 1982 är att den också innehåller Zhao Ziyang, som samtidigt var en medlem av politbyråns ständiga utskott, den mäktigaste politiska enheten i hela Kina.

Zhao efterträdde Hu som generalsekretare 1987, men blev snart än ännu mer kontroversiell och omtyckt politiker än sin föregångare. Zhao förespråkade nämligen dialog med studenterna, och försökte på egen hand inleda samtal med dem för att få till stånd en fredlig lösning innan massakern vid Himmelska fridens torg ägde rum.

Efter massakern fråntogs Zhao Ziyang alla politiska uppdrag och sattes i husarrest fram till sin död 2005. Hans familj har ännu inte tillåtits att begrava hans aska bredvid sin avlidna fru vid en kyrkogård i Peking. Hans memoarer är förbjudna i Kina.

Och nu vill kommunistpartiet helt radera ut Zhao Ziyang från historien. Förutom det borttagna porträttet är även hans namn raderat från den redigerade framsidans text.

Som om detta inte vore nog så ändrades även historien om Hu Yaobang muntligt under ett politiskt möte i helgen som leddes av president Xi Jinping.

Kinas president berömde under detta möte Hu Yaobang för att ha visat en ”stadig tro på kommunism” som alla borde ta efter.

Uttalandet var en stor kontrast mot 2005, då Hu Yaobangs 90-årsdag firades, och han hyllades för sitt ”demokratiska arbetssätt” samt för att ha ”utforskat reformer” angående staten och partiets ledarskap.

Alla dessa lovord var som bortblåsta under presidentens tal om Hu Yaobang under helgen. Med hjälp av talet och en förfalskad tidningssida förändrade myndigheterna helt enkelt Kinas moderna historia i bästa George Orwell-stil.