Dokumentär om fängslade Ilham Tohti

Ekonomiprofessorn Ilham Tohti är en av otaliga individer som råkat illa ut för att ha ifrågasatt regeringens politik sedan Xi Jinping tog makten i Kina.

Tohti tillhör den muslimska etniska minoriteten i Kinas oroliga nordvästra provins Xinjiang, där en spiral av dussintals våldsdåd orsakat hundratals dödsoffer de segaste två åren.

Under en föreläsning vid Peking University ifrågasatte Tohti den hårdhänta politik som Kinas regering för i provinsen. Det skulle han inte gjort – det satt nämligen övervakningskameror i salen, som sedan användes i bevisföringen mot Tohti då han i september i fjol dömdes till livstids fängelse för extremism.

Ilham Tohti är ett nästan helt okänt namn i Sverige, men samtidigt ett av de viktigaste fallen att uppmärksamma då det gäller ökad repression mot regimens meningsmotståndare i Kina.

Dels för att Tohti inte har utfört några våldsamheter, utan blott på ett universitet väckt frågor om myndigheternas förda politik.

Men framför allt för att dussintals kinesiska professorer har delat Tohtis öde sedan Xi Jinping blev president i mars 2013, vilket visar på hur Kinas lärosäten allt mer faller under kommunistpartiets kontroll.

Nu har en ny halvtimmeslång dokumentär baserad på intervjuer med Tohti dykt upp på internet. Lär er mer om hans person och öde genom att se videon här nedan eller via Youtube: