Brittisk advokat konfronterar kinesiska demonstranter i London

25 oktober, 2015

Nu i veckan avslutade Xi Jinping sitt fyra dagar långa statsbesök i Storbritannien, som rönt mycket uppmärksamhet i media världen över.

En stor del av uppmärksamheten har handlat om den brittiska regeringens välvilliga inställning till Kina; såväl premiärminister David Cameron som finansminister George Osborne har talat om början på ”ett gyllene årtionde” i relationen med Kina.

De båda har flera gånger sagt att Storbritannien vill bli ”Kinas främsta partner i väst”, och bland annat låtit Kina investera i en kärnkraftanläggning vid Hinkey Point.

Vad den brittiska regeringen däremot inte har gjort är att tala om bristen på mänskliga rättigheter i Kina, som har förvärrats betydligt under Xi Jinping. Tvärtom har denna fråga medvetet åsidosatts i jakten på kinesiska investeringar och lukrativa handelsavtal.

Till och med brittisk media har uttryckt avsky för detta odelade fjäsk inför en av världens mest repressiva regimer, och ifrågasatt det kloka i att Cameron och Osborne överger demokratiska värderingar i utbyte mot potentiell ekonomisk vinning.

Även brittiska invånare har irriterat sig på detta, särskilt som otaliga kinesiska demonstranter viftade med välkomstflaggor som hyllade kommunistpartiet och Xi Jinping då presidenten åkte genom London (materialet visade sig senare ha distribuerats av den kinesiska ambassaden).

En 29 år gammal advokat vid namn Paul Powlesland var modig att stanna sin cykel och konfrontera några av dessa demonstranter, vilka främst verkade bestå av kinesiska studenter och turister.

Det hela filmades, och i videon nedan kan ni se hur Powlesland på ett sakligt och artigt vis bland annat frågar demonstranterna om de tycker att yttrandefrihet är något som bör gälla även i Tibet.

Då en av demonstranterna tar upp frågan om Skottland, så svarar Powlesland att han stödjer skotsk självständighet och att skottar som engagerar sig i frågan inte blir arresterade. Han påpekar också att en folkomröstning ägde rum i Skottland, och frågade varför man inte tillåter något sådant i Tibet.

En upprörd kvinna frågar då varför Powlesland ställer dessa frågor, varpå den unga advokaten säger att han bryr sig om demokrati och mänskliga rättigheter för hela världens invånare, och att det är något som finns i Storbritannien men inte i Kina.

Tyvärr är filmen av undermålig kvalité och delar av dialogen är inte hörbar. Men Powlesland säger till The Guardian att demonstranterna ändå snabbt fick slut på argument och intresse av att debattera med honom:

Powlesland told the Guardian his questions appeared to flummox the students. “They didn’t really know how to answer them. They haven’t really got an answer, as far as I can see,” he said.

Då Powlesland säger att en stor del av brittiska folket är ”uppriktigt äcklade” av Cameron och Osbornes fjäsk får han dessutom medhåll av britter på gatan.

Han säger sedan att Xi Jinping är en av de värsta förbrytarna mot mänskliga rättigheter i världen, samt hur surrealistiskt det är att se plakat i London som hyllar Kinas repressiva kommunistparti:

Över en halv miljon människor har sett videoklippet, och Powlesland säger till The Guardian att han fått mail och meddelanden från människor över hela världen som tackar honom för att ha stått upp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Han berättar också att han inte visste att händelsen filmades, men att en person på platsen frågade honom om tillstånd att lägga upp filmen på Facebook varpå Powlesland gav sitt godkännande.

Händelsen har rönt uppmärksamhet ända till Taiwan och Hongkong, där media kontaktat Powlesland. Dock har det, föga överraskande, varit helt tyst om detta i kinesisk media.

För den som vill läsa mer om Storbritanniens fjäsk för Kinas regim, skrev jag en längre artikel om detta för Finansliv just innan Xi Jinpings besök inleddes.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop