Kinas kulturministerium hånas på sin egen mikroblogg

18 oktober, 2015

”Hej alla internetanvändare, kulturministeriet har nu startat ett officiellt Weibo-konto! I framtiden kommer vi publicera kulturpolitik och information här. Vi ser fram emot allas stöd och uppmärksamhet!”

Så löd den första posten från Kinas kulturministerium på inhemska mikrobloggen Sina Weibo, där ministeriet öppnade ett konto tidigare denna vecka.

Men istället för stöd så blev det uppmärksamhet i en annan form, nämligen skarp kritik från otaliga kinesiska bloggare.

Enligt Wall Street Journal postades över 100 000 kommentarer till kulturministeriets konto inom loppet av en dag, varav ”de flesta var negativa eller rent av fientliga”:

“You manage what we read, what we watch on TV, what movies we see, what we do online, when we drive our cars, what we say, but you don’t manage the quality of our food or housing, our health, or our children’s ability to attend school,” read one comment that attracted more than 23,000 likes. “Everything you should manage, you don’t and what you shouldn’t manage, you do!”

En kommentar rörde också faktumet att president Xi Jinping hade talat om tv-serien House of Cards under sitt besök i USA förra månaden – men att han har förbjudit samma serie att visas på tv i Kina.

Censorer beskylldes under torsdagen för att ha tagit bort tusentals negativa kommentarer på kulturministeriets kontot, men ”verkade i stora drag ha givit upp” senare samma kväll.

Wall Street Journal menar att kritiken ”reflekterar en utbredd frustration över ökad censur och kontroll över kulturen” under president Xi Jinping, vilket exempelvis inkluderar att flera utländska tv-serier och tecknade figurer förbjudits.

För några år sedan råkade myndigheternas officiella konton ofta ut för omfattande kritik på Sina Weibo, men på senare år har det blivit ovanligare eftersom myndigheterna ökat sin kontroll även över själva mikrobloggen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop