Tennisspelare hostar och spyr under China Open

Under veckan har tennisturneringen China Open pågått i Peking, samtidigt som luftföroreningarna nådde nivåer som är skadliga för hälsan till och med enligt kinesisk standard.

Under gårdagen utfärdade kinesiska myndigheter en gul smogvarning för norra Kina, och avrådde befolkningen i Peking från utomhusaktiviteter då sikten i huvudstaden var reducerad till under en kilometer.

Enligt mätstationen vid den amerikanska ambassaden i Peking var genomsnittet på luftkvalitén i Peking under gårdagen ”hazardous”, vilket är den sista kategorin innan mätaren går utanför skalan.

Förhållandena tog ut sin rätt på många av deltagarna i China Open. Fransmannen Jo-Wilfried Tsonga fick tas av planen mitt under matchen för en hälsokontroll sedan han känt sig yr.

Tsonga förlorade sedan matchen mot sin motståndare som låg på 64:e plats i världsrankingen – den lägst rankade spelaren som slagit Tsonga i år.

Ännu värre var det slovaken Martin Klizan, som sade sig ”hosta okontrollerbart” efter varje poäng under sin match, och började kräkas då matchen väl var avslutad.

På grund av den obehagliga upplevelsen skrev Klizan på Facebook att organisatörerna borde prioritera deltagarnas hälsa framför allt annat, och att han i framtiden kommer stryka China Open från sin kalender för resten av karriären. Av okänd anledning raderade Klizan senare sitt inlägg från Facebook.

Luftföroreningarna och deltagarnas reaktioner kommer i ett särskilt känsligt skede, eftersom Peking nyligen vann värdskapet för vinter-OS 2022. Myndigheterna har tidigare lovat att göra vad som krävs för frisk luft under olympiaden.

Ingen kommentar angående tennisturneringen och luftföroreningarna har kommit från myndigheternas sida. Statliga nyhetsbyrån Xinhua postade dock under gårdagen en bild på Twitter som visar smoggens omfattning: