Minst 10 döda i 18 explosioner i södra Kina

Under veckan har arton explosioner ägt rum i provinsen Guangxi i södra Kina. De har skett efter paketleveranser med vanliga budfirmor, då paketen sedan har visat sig innehålla hemgjorda bomber.

Minst tio personer har dött i explosionerna och över 50 har skadats. Flest explosioner ägde rum under onsdagen, då minst tretton paketbomber utlöstes.

Bland måltavlorna under onsdagen fanns bland annat ett fängelse, ett myndighetskontor, ett varuhus, ett sjukhus och en tågstation.

Bilder som postats på internet visar stor förödelse i ett varuhus, samt ett hyreshus i flera våningar som kollapsat.

Dessa bilder hindrades dock från att cirkulera på nätet, och landets medier förbjöds också rapportera om händelsen enligt följande myndighetsdirektiv nedan:

direktiv

På så vis blir det alltså svårare att undvika olyckorna, eftersom många invånare inte har fått reda på vad de ska akta sig för.

Kinesisk polis var dock snabb med att förneka misstankar om terrordåd från religiösa grupper, utan sade istället att det handlade om en ensam bombman.

Rykten uppstod under onsdagen om att en 33-årig man med efternamnet Wei hade gripits misstänkt för dåden. Under fredagen bekräftades det dock att Wei själv hade dött vid en av explosionerna.

Enligt polis hade Wei orsakat explosionerna efter ”konflikter med grannar och några myndighetsbyråer”.

Det är högst sannolikt att Wei har velat ”ta hämnd på samhället” med hjälp av bomberna, något som tidigare skett i Kina, där det till skillnad från USA är svårt att få tag på vapen, men lätt att tillverka egna sprängmedel.