Kritik mot Xi Jinping efter tal om kvinnors rättigheter i FN

Xi Jinping har nu avslutat sitt veckolånga statsbesök i USA, men dessförinnan hann han med att leda ett särskilt möte vid FN gällande kvinnors rättigheter.

Under detta möte underströk Xi vikten av att ”fostra en positiv miljö för kvinnors utveckling globalt”. I detta syfte skänkte han drygt 90 miljoner kronor till ett FN-organ som fokuserar på att förbättra jämställdheten mellan könen.

Han sade vidare att Kina under de kommande fem åren planerar starta 100 hälsoprojekt, hjälpa till att etablera flera skolor och ta emot 30 000 kvinnor från utvecklingsländer för utbildning i Kina.

Xi målade också upp en positiv bild av kvinnans ställning i Kina, bland annat genom att återge Mao Zedongs kända citat ”kvinnorna håller uppe halva himlen”.

Enligt Xi har ”varje kinesisk kvinna möjligheterna att lyckas i livet genom att förverkliga sina drömmar”. Kina ska också ”göra mer” för att inför jämställdhet som en statlig policy och stödja kvinnors strävan inom såväl karriären som livet, sade presidenten.

Genom sin utveckling kommer kvinnor i Kina spela en stor roll i den globala kvinnorörelsen, och bidra stort till jämställdhet världen över, förutspådde presidenten.

Detta stämmer dock inte särskilt bra överens med verkligheten, vilket väckte stor irritation på många håll. Hillary Clinton, amerikansk presidentkandidat, gav uttryck för detta via Twitter:

Även Amnesty International kallade Xi Jinpings tal vid FN-mötet för ”hyckleri” i ett öppet brev, där man också fördömde de många gripanden av aktivister för kvinnors rättigheter som skett i Kina den senaste tiden.

De mest uppmärksammade arresteringarna skedde i mars i år, just innan den internationella kvinnodagen, då fem stycken feminister frihetsberövades och hölls i upp till över en månad.

Deras brott var att de under den internationella kvinnodagen planerat dela ut informationsblad om sexuella trakasserier i kollektivtrafiken.

De fem kvinnorna var sedan tidigare kända för olika kampanjer mot bland annat våld i hemmet och brister vad gäller offentliga toaletter för kvinnor. Förutom de fem så arresterades även en rad av deras supportrar, och husrannsakan gjordes hos en organisation som krävde att de fem skulle frisläppas.

Sveriges radios korrespondent Hanna Sahlberg intervjuade under förra veckan Wei Tingting, en av de fem aktivisterna, som talade öppet om förvåning över att arresteras samt faktumet att hon och de andra fortfarande sitter i husarrest eller är under sträng bevakning av myndigheterna:

Från kinesisk sida vill man dock inte veta av någon kritik mot förhållandena i det egna landet. Statliga tidningen Global Times var snabb ut med att slå tillbaka mot Hillary Clinton.

Men istället för att bemöta hennes argument eller den verkliga situation som gäller i Kina, valde tidningen att beskylla Hillary Clinton för att kopiera republikanernas presidentkandidat Donal Trump i ett försök att vinna röster:

Few people would have believed Trump could be a serious player in the presidential election until recently. His initial popularity was based on his big mouth. However, he has managed to top almost all the polls for much longer than expected, and shocked the entire US political arena.

It seems that Hillary, eager to keep a competitive edge in the game, has also resorted to these ignominious shenanigans. Despite her political acumen as former secretary of state and senator, she is using the language of Trump to cast herself in the role of a rabble-rouser.

(…)

If Hillary is doing what Trump does, she is degrading herself. The Chinese will probably not be vexed by her angry words, but considering her status as the most likely hopeful among all the candidates, what she said is frustrating.