Kina arresterar 197 för ”ryktesspridning” relaterat till börsen och explosionen i Tianjin

1 september, 2015

Utvecklingen på börsen är en stor utmaning för Kinas ledning. Trots allehanda interventioner och räntesänkningar, samt stödköp på cirka 1 700 miljarder kronor de senaste två månaderna, så fortsätter nedgången på index i Shanghai denna vecka.

De senaste dagarna har Kinas myndigheter bytt taktik. Enligt en uppmärksammad artikel i Financial Times under gårdagen så ska man upphöra med stödköpen, och istället fokusera på att straffa individer som gjort marknaden instabil genom att ”sprida rykten”.

Detta började redan i början av förra veckan då elva personer anhölls för ”olagliga marknadsaktiviteter”. Bland de arresterade fanns åtta fondförvaltare, två statliga tjänstemän och en journalist vid namn Wang Xiaolu.

Wang ”erkände” under gårdagen i statlig tv att han orsakat panik på marknaden genom sin rapportering. Ett av felen som han gjorde var att ”hämta information på egen hand” snarare än att bara återpublicera information från myndigheterna.

Men Wang Xiaolus framtvingade erkännande på bästa sändningstid var inte det värsta som hände under gårdagen i Kina. Den statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade samtidigt att hela 197 personer arresterats för att ha ”spridit rykten” relaterade till börskraschen samt den explosion i Tianjin som tidigare denna månad krävde minst 150 människors liv.

Xinhua återgav säkerhetsdepartementets uttalande under helgen som menade att dessa individer genom att ”sprida falsk information” hade ”skapat panik, vilselett allmänheten och orsakat störningar på aktiemarknaden eller i samhället”.

Vad gäller explosionen i Tianjin så har bland annat vanligare bloggare som misstänkt att dödssiffran är högre än vad myndigheterna uppgett arresterats.

De senaste veckorna har såväl feminister som advokater arresterats i tiotal runtom i Kina. På listan om vad som kan leda till arrest måste nu alltså självständig rapportering om börsen samt ifrågasättande av den officiella dödssiffran vid stora olyckor läggas till.

Go toTop