Nordkorea ställer tillbaka klockan 30 minuter, skapar egen tidszon

Till helgen deklarerade Nordkoreas myndigheter att man planerar ställa tillbaka sin officiella tid med 30 minuter från och med 15 augusti i år. Det innebär vidare att landet skapar en alldeles egen tidszon; GMT +8,5 timmar.

Datumet är noga utvalt, eftersom det i augusti var 70 år sedan andra världskriget nådde sitt slut i och med Japans kapitulation, en händelse som också betydde slutet på japanernas ockupation av den koreanska halvön som pågått sedan 1910.

Koreahalvöns nuvarande tidszon är nio timmar före GMT och bestämdes av Japan under ockupationen. Att ”beröva Korea från dess egen standardiserade tid”, menar nu Nordkoreas myndigheter, var ett av japanernas ”oförlåtliga brott”.

Genom att ställa tillbaka klockan en halvtimme vill man därmed göra en markering mot vad man kallar ”den japanska imperialismen”.

Bland annat New York Times uppmärksammar händelsen, och menar att syftet är att stärka den nya ledaren Kim Jong-uns status:

“With the new time zone, Kim Jong-un is reasserting his code words of self-reliance and national dignity to his people,” Mr. Chang said. “Whatever difficulties and inconveniences the new time zone may cause are nothing to his government, compared with its propaganda value at home.”

(…)

The North’s move appears to be aimed at bolstering the leadership of young leader Kim Jong Un with anti-Japan, nationalistic sentiments, said Yang Moo-jin, a professor at the University of North Korean Studies in Seoul.

Vilka störningar kommer då denna tidsförvridning egentligen att få? De omedelbara effekterna väntas inte bli särskilt stora, och knappt märkas utanför den gemensamma industriparken Kaesong.

De långsiktiga effekterna kan dock bli värre – ytterligare integration av halvön försvåras nu rent praktiskt, samtidigt som förändringen rent mentalt går tvärtemot den homogenitet som ligger till grund för en eventuell senare återförening.

Sydkoreas president Park Geun-hye beklagade i dag också Nordkoreas initiativ, särskilt som det kom helt utan förvarning eller dialog med sydsidan. Han menade vidare att beslutet går stick i stäv med försöken att öka samarbetet och utbytet mellan de båda länderna.

För att göra saken värre så blev två sydkoreanska soldater i dag stympade vid gränsen mellan länderna, efter att ha trampar på landminor i ett patrullområde som tros vara utlagda av nordkoreanska soldater.

Sydkorea lovar att nordsidan ska få betala ”ett högt militärt pris” för detta, och kommer dessutom att återuppta propagandasändningar över gränsen för första gången på elva år.