Tillhör segern mot Japan egentligen Kina eller Taiwan?

26 juni, 2015

Kinas president Xi Jinping har utlyst en stor militärparad vid Himmelska fridens torg 3 september, till minne av segern över Japan i andra världskriget:

Chinese officials announced earlier Tuesday that there will be a large-scale event at Tiananmen Square, including a grand military parade, to mark the 70th anniversary of ”the Chinese people’s victory” over Japan in the war that ended in 1945.

Detta har väckt viss irritation på Taiwan, där talesmannen för försvarsministeriet i veckans sade att denna seger i själva verket tillhör republiken Kina och inte kommunistpartiet.

”Republiken Kina” var Kinas officiella namn från 1912, efter att den sista kejsardynastin fallit. Först 1949 utropades ”folkrepubliken Kina” av Mao Zedong.

Kuomintangs ledning flydde samma år till Taiwan och behöll alltjämt det officiella namnet ”republiken Kina” då man satte upp sin ny regering på ön.

Men innan 1949 var alltså Kuomintang Kinas officiella regeringsparti, och Taiwans försvarsministerium menade i veckan att ”fakta inte kan misstolkas” då det gäller Kuomintangs ledande roll i Japans nederlag.

Kuomintang och kommunistpartiet ingick en ohelig allians efter den japanska invasionen av Kina som startade 1937. Men det råder inga tvivel om att Kuomintang offrade mer personal och resurser i detta krig.

Uppskattningar gör gällande att Kuomintang förlorade mer än sex gånger så många soldater som kommunisterna i striderna mot Japan, vilket gav kommunisterna ett perfekt utgångsläge att vinna inbördeskriget mot Kuomintang efter andra världskrigets slut.

Ändå innefattar kommunistpartiets historieskrivning att Kina befriades av Mao Zedongs kommunister.

Taiwans försvarsministerium kallade i veckan denna retorik för ”återföreningspropaganda” och uppmanade inbjudna soldater med band till Kuomintang att tänka tillbaka på vad som egentligen hände, snarare än att köpa den officiella historieskrivningen.

Taiwan å sin sida kommer hålla en egen militärparad 4 juli för att uppmärksamma republiken Kinas seger mot Japan 1945, samt Kinas konflikt mot Japan 1894-95. Även till denna parad ska flera krigsveteraner bjudas in, och Taiwans mest avancerade vapensystem och militärfordon visas upp.

Det är svårt att se hur Kina och Taiwan ska kunna återförenas fredligt då man inte ens kan komma överens om den senaste generationens historia.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.