Pekings luft 27 procent renare än i fjol

23 juni, 2015

Ett av de mer positiva samtalsämnena bland vänner och bekanta i Peking denna vår har varit hur luften verkat mindre förorenad än tidigare år. Detta visar sig också stämma; enligt Paulson Institute var värdet av de skadliga partiklarna PM 2,5 över en fjärdedel lägre under januari-april i år än i fjol.

Beräkningen har gjorts av data från mätaren på USA:s ambassad i Peking som varje timme twittrar ut luftkvalitén här i huvudstaden, som visar att såväl medel- som medianvärdet av PM 2,5 under denna period minskade med 27 procent jämfört med samma period året innan.

Det görs också försök att reda ut vad detta beror på. Väderförhållanden som vind och luftfuktighet kan spela en stor roll, vilket ofta inte beaktas vid liknande jämförelser:

Recent articles about the improved PM2.5 levels in 2015 have not mentioned weather factors. According to our preliminary research, 2014 wind and humidity conditions were particularly unfavorable for ambient PM2.5, while this year’s were a return to levels similar to 2009-2012. That might explain why this year’s PM2.5 levels appear to have reverted to the mean.

Räknat ur ett sjuårigt perspektiv så var luften särskilt dåligt under åren 2013 och 2014, bland annat beroende på att väderförhållandena då var ”sämre” vad gäller att dämpa luftföroreningarna. Bland annat blåste det under dessa år inte lika mycket starka vindar från norr; vindar som bär med sig långt renare luft än de från söder eller öster.

peking luftDiagram över Pekings luftkvalité de sju senaste åren.

Som kan ses av diagrammet ovan, så beror den snarare minskningen också på att 2014 – liksom 2013 – bar med sig ovanligt dålig luft, snarare än att luften 2015 varit ovanligt ren. Luftkvalitén under årets fyra första månader ligger i stort sett i fas med dito under 2009-2012.

Icke desto mindre så bedömer Paulson Institute att stängningen av flera kolkraftverk inne i Peking också har bidragit till förbättringen, och kommer fram till följande slutsats:

So far, Beijing has had significantly cleaner air in 2015 than the prior two years, and the comparison holds true even when accounting for wind and humidity. Lower emissions from neighboring cities may have played a role in improved air quality in Beijing. Government actions to shut down Beijing-area coal plants, enforce tighter environmental standards and retire polluting vehicles are important and laudable, but it is still too early to call a clear trend, since 2013-2014 were especially polluted years, especially the winter months.

Detta är givetvis en lovande utveckling – men samtidigt är det långt kvar att gå. Under årets fyra första månader innehöll Pekings luft ett medelvärdet av PM 2,5 på 91 och ett medianvärde på 70.

Siffrorna är långt över Kinas nationella standard där ett medelvärde på 35 räknas som acceptabelt. Världshälsoorganisationen å sin sida rekommenderar att medelvärdet bör ligga under 10.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop