Hongkongs fotbollsfans buar ut Kinas nationalsång

Föregående vecka spelades kvalmatcher till fotbolls-VM också här i Asien. Hongkong mötte Bhutan och lyckades vinna med 7-0. Men störst uppmärksamhet fick en episod som utspelade sig just innan matchstart, då de lokala fotbollsfansen överröstade Kinas nationalsång med burop.

Politik och idrott hör givetvis ihop, vilket märktes då Hongkong 1985 slog Kina med 2-1 i kvalet till fotbolls-VM året därpå. Matchen, som avgjordes i Peking och innebar att Kina missade VM året därpå, följdes av upplopp vilka späddes på av faktumet att Hongkong då fortfarande var en brittisk koloni.

Det återstår att se om det blir någon repris av detta i år, då Kina och Hongkong återigen har hamnat i samma kvalgrupp. I september kommer de båda lagen mötas i Shenzhen, och i november sker returmötet på Mongkok Stadium i Hongkong, samma arena som fansen alltså buade ut Kinas nationalsång på under förra veckan:

Enligt New York Times har lokala tv-stationer i Hongkong sedan 2004 spelat den kinesiska nationalsången innan kvällsnyheterna; ett initiativ som infördes på myndigheternas order för att ”öka känslan av en nationell identitet”. Som ett resultat kan 53 procent av Hongkongs befolkning nu sjunga den kinesiska nationalsången, jämfört med 41 procent år 2006.

Men under samma tidsperiod har även andelen hongkongbor som känner sig ”motsatta” till att sjunga denna sång ökat från 5 till 14 procent.