Kina släpper rapport om framsteg inom mänskliga rättigheter

I veckan släppte Kina en ny rapport angående stora påstådda framgångar under 2014 vad gäller situationen för mänskliga rättigheter. I rapporten påpekade myndigheterna de framsteg som gjorts vad gäller bland annat yttrandefrihet, trosfrihet och demokrati.

Enligt rapporten bevisar Kinas ”fantastiska framgångar” hur landet har valt rätt väg vad gäller mänskliga rättigheter, på ett vis som passar de ”nationella förutsättningarna”.

Särskilt nämns ett dokument som myndigheterna antog i oktober i fjol för att förbättra Kinas rättssystem. Syftet med detta var enligt rapporten att värna om medborgerliga rättigheter, skydda mänsklig värdighet och att garantera grundläggande mänskliga rättigheter.

Men tyvärr får myndigheternas rapport inte medhåll från organisationer och individer som arbetar med dessa frågor i Kina. ”Fjolårets utveckling vad gäller mänskliga rättigheter var särskilt skrämmande, även jämfört med Kinas dåliga tillstånd under tidigare år”, sade Maya Wang vid Human Rights Watch till DPA.

Hon påpekade även att flera aktivister arresterades under fjolåret, samtidigt som myndigheterna antog eller utökade flera lagar och bestämmelser för att minska yttrandefriheten på internet och vid landets universitet.

Vidare menar Wang att myndigheterna ökade kraven på att följa partiets ideologi genom att exempelvis utfärda ”dokument nummer 9”, där demokrati och främjande av universella rättigheter eller civilsamhället målades ut som ett hot.

Dokument nummer 9 spreds i hemlighet bland medlemmar i kommunistpartiet. Den bakomliggande orsaken till att journalisten Gao Yu nyligen dömdes till sju års fängelse tros vara att hon snappade upp dokumentet och spred just detta dokument.

Med anledning av myndigheternas nya rapport intervjuar DPA också en kinesisk människorättsadvokat:

However, Chinese lawyers say not much has changed, while working conditions for some have worsened.

“Authorities have done a lot of work on paper, but at this point, very little has changed in actual practice,” human rights lawyer Mo Shaoping told dpa.

“The main problem is that some authorities do not abide by the law, and this hasn’t been improved and has even retrogressed,” the Beijing-based lawyer said.

“For example the right of lawyers to meet their clients is protected by law, however, many local authorities forbid lawyers to meet their clients.”

Shang Baojun, who specializes in criminal law, also said he noticed no improvement.

“There is loose enforcement and no legal accountability when laws are broken,” he said.

Inte heller Amnesty hade mycket gott att säga om situationen för mänskliga rättigheter i Kina i sin årliga rapport i februari i år.

Jag sammanfattade denna Amnestyrapport här på InBeijing då den släpptes, och där står bland annat:

Tillslag mot människorättsaktivism intensifierades under året. Människor som förknippades med ett löst nätverk av aktivister som kallades “New Citizens’ Movement” dömdes till mellan två och sex och ett halvt års fängelse. Nätverket organiserade kampanjer för lika utbildningsrättigheter för migrantarbetares barn, avskaffandet av hushållsregistreringssystemet, för en större transparens inom det politiska systemet samt mot korruption. Mer än 60 aktivister häktades i juni godtyckligt eller sattes i olaglig husarrest inför 25årsminnet av demonstrationerna på Himmelska Fridens Torg i Peking 1989. Åtminstone tio av dem befann sig skrivande stund i häkten och inväntade rättegångar, bland dem den framstående människorättsjuristen Pu Zhiqiang. I september och oktober greps mer än 80 aktivister över hela Kina för sin inblandning i demonstrationerna för demokrati i Hongkong. I slutet på 2014 satt fortfarande 31 av dem fängslade.

För den som vill läsa rapporten som de kinesiska myndigheterna släppte tidigare i veckan så finns den online i sin fulla längd via nyhetsbyrån Xinhua.