Reaktioner på inlägget om svensk medias ointresse av Kina

3 juni, 2015

Jag har fått mycket reaktioner på mitt förra inlägg här på InBeijing, ”Sveriges ointresse av det riktigt viktiga”, som handlar om svensk medias bristfälliga rapportering av viktiga händelser i Kina.

Texten har fått tusentals träffar, delats över 150 gånger och genererat dussintals kommentarer på såväl Facebook som Twitter och själva bloggen. Särskilt intressant är den tydliga diskrepans som finns i kommentarerna, mellan å ena sidan mediakonsumenter och å andra sidan de som själva jobbar med media.

Inte oväntat så anser många anställda inom mediasektorn att den svenska rapporteringen från Kina är bra. Dessa journalister känner knappt igen sig i min text, vilket kan ses av nedanstående tre reaktioner på Facebook:

neg1
neg2
neg3

Samtidigt så anser samtliga läsare som kommenterat inlägget här InBeijing, samt den stora majoriteten av läsare som reagerat på sociala medier att det finns tydliga brister i Kinarapporteringen. Detta kan exemplifieras genom ytterligare tre svar på Facebook:

pos1
pos2
pos3

Vad ligger då bakom de skilda uppfattningarna mellan journalister och deras publik? Journalister är väl knappast en yrkesgrupp känd för att vilja erkänna sina egna fel eller tillkortakommanden.

De tre ovanstående kommentatorerna (Hasse Burström, Ola Wong, Margit Boström) arbetar dessutom på medier som har reportrar i Kina (Sveriges television, Svenska dagbladet, Sveriges radio). Kanske är det därför extra viktigt för just dem att påpeka att bevakningen av Kina minsann fungerar som den ska?

Oavsett hur det må vara ställt med anledningen, så har reaktionerna från er läsare gjort mig motiverad att fortsätta skriva här på InBeijing. Kommer fortsätta uppdatera med några inlägg i veckan.

För de med särskilt stort intresse av Kina rekommenderar jag även mina inlägg på Finanslivs blogg.

Där skriver jag minst en uppdatering i veckan, främst sakliga och informativa inlägg och ekonomi eller finans i relation till Kina. Mina senaste texter på Finansliv innefattar:

Rika kineser, ryssar och araber driver upp bopriserna (2 juni 2015)
Ett steg närmare krig i Sydkinesiska havet (29 maj 2015)
Kina anställer 80 000 amerikaner (27 maj 2015)
Varning då Kina sänker räntan för tredje gången på ett halvår (14 maj 2015)
Vietnams ljusa ekonomiska framtid (7 maj 2015)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article