Japan följer Kina vad gäller försämrad pressfrihet

21 maj, 2015

I mina senaste inlägg här har jag här skrivit om hur pressfriheten i Kina, Hongkong och Taiwan blir allt sämre som en konsekvens av kinesiska myndigheters ansträngningar att kontrollera medierna.

Tyvärr så följer utvecklingen i en av Asiens äldsta och största demokratier samma väg. I sin årliga rapport om global pressfrihet placerar Reportrar utan gränser Japan på plats 61, jämfört med nummer 11 för bara fem år sedan.

The Economist belyser denna vecka ett fall där en reporter vid den liberala kanalen TV Asahi beskyller myndigheterna för att ha tvingat fram hans avgång. Händelsen fick flera bedömare att anse att regeringspartiet LDP är farligt nära att inskränka på lagen om yttrandefrihet.

Flera gånger under den senaste tiden har myndigheterna framfört knappt maskerade hot om att dra in sändningstillstånd, exempelvis under upphällningen till det extraval som hölls i Japan i december. Många japaner tyckte valet var ett slöseri med tid och pengar, men myndigheterna varnade tv-stationer för att rapportera om dessa åsikter, eller att i stor utsträckning rapportera om valet över huvudtaget.

LDP har nämligen alltid tjänat på ett lågt valdeltagande, och kunde därmed vinna nyvalet med extra stor marginal.

Likaledes har premiärminister Shinzo Abe motsatt sig intervjuer med folk som menar att hans ekonomiska reformer inte varit dem hjälp, vilket trots allt är en vanlig uppfattning särskilt på landsbygden.

Vidare hamnade tidningen Asahi Shimbun under fjolåret i blåsväder för att ha skrivit om den japanska arméns flitiga användande av sexslavar under andra världskrig. Konservativ media anklagade tidningen för att använda sig av falska vittnesmål, och Asahi Shimbuns reportrar har sedan händelsen tagit allt mindre plats vid myndigheternas presskonferenser.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.