Hong Kong Free Press – verkliga nyheter från Hongkong!

Som jag tidigare uppmärksammat här på InBeijing så har Hongkong inom loppet av några år gått från att vara en relativ fristad i en omgivning som präglas av auktoritära stater, till att glida allt längre ner på internationella rakningar vad gäller pressfrihet, korruption och mänskliga rättigheter.

Sedan Kina tog över Hongkong från Storbritannien 1997 så har inflytandet av kinesiska pengar och kinesisk politik varje år ökat. Detta har ofrånkomligen inneburit att staden utvecklats åt ett håll som i allt väsentligt liknar samhällssystemet i Kina.

En måttstock på detta är Reportrar utan gränsers rapport över global pressfrihet 2015. Hongkong sjönk i år till plats 70 av 180 rankade nationer. I fjol låg Hongkong på plats 61, och så sent som år 2010 befann man sig på plats 34.

Enligt Reportrar utan gränser så beror Hongkongs försämrade press- och yttrandefrihet på Kinas ökade inflytande över stadens mediasektor, och förföljelser av journalister som rapporterade under Occupy Central.

Ytterligare ett par exempel som passerat obemärkt förbi i Sverige är hur en redaktör på tidningen Ming Pao högs ned på öppen gata med köttyxa, och hur Apple Daily utsatts för brandbombsattacker på såväl kontoret som ägarens bostad.

Vidare har kinesiska pengar inneburit stora förändringar vad gäller ägarförhållandena i Hongkongs mediasektor. South China Morning Post har nu exempelvis sin första redaktör någonsin som är född i Kina och dessutom har en bakgrund på statliga China Daily.

För att motverka denna utveckling har brittiska multimediajournalisten Tom Grundy startat projektet Hong Kong Free Press, som utan vinstintresse ska leverera fristående nyheter på engelska från Hongkong. På hemsidan står att läsa:

Hong Kong Free Press is a new, English language news source seeking to unite critical voices and provide quality analysis and credible reporting on local and national affairs. Free and independent, HKFP arrives amid rising concerns over declining press freedom in Hong Kong and during an important time in the city’s constitutional development.

Launching in June, 2015, HKFP strives to bridge the gap between Chinese and English reporting while providing a platform to raise global understanding of Hong Kong and China issues.

Finansieringen ska ske genom bland annat donationer, annonser och crowdfunding. Som en första injektion av välbehövligt kapital lanserade Hong Kong Free Press en crowdfundingkampanj för tre dagar sedan med målet att samla in 150 000 hongkongdollar (ungefär lika mycket i kronor).

Kampanjen har överträffat alla förväntningar; på mindre än två dagar hade beloppet uppnåtts och nu, med 28 dagar kvar, har man samlat in 126 procent av den förväntade summan.

Projektet är spännande och inte minst extremt viktigt och välbehövligt. Jag har själv bidragit med 500 hongkongdollar, och uppmanar alla mina läsare som bryr sig om yttrande- och pressfrihet att göra detsamma.

hong kong media nyheterSkärmdump från Hong Kong Free Press hemsida.